Socialister och liberaler dumförklarar kvinnor

Ordförande för Liberala Kvinnor skriver att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla och att Kristdemokraternas politik för valfrihet åt familjen diskvalificerar partiet från fortsatt allianssamarbete. Det är hög tid att socialistiska och liberala debattörer slutar upp med att dumförklara Sveriges kvinnor, skriver Christian Carlsson (KDU).

Ordföranden för Liberala Kvinnor, Bonnie Bernström, beskriver vårdnadsbidraget som ett fiasko på grund av att majoriteten fortfarande inte väljer att utnyttja möjligheten att stanna hemma längre med barnen när de är små. I och med det visar hon att hon helt saknar förståelse för att poängen med valfrihetsreformer som vårdnadsbidraget är att erbjuda människor möjlighet att välja olika – inte att så många som möjligt ska välja lika.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) anser visserligen att vårdnadsbidraget skulle behöva utvecklas och att det behövs än mer kraftfulla valfrihetsreformer på familjepolitikens område. Vi kan dock konstatera att vårdnadsbidraget inneburit ökad valfrihet och att det gett barn mer tid med sina föräldrar. Det är vi stolta över. Barn är olika och familjer har olika behov. Därför måste samhället fortsatt genomsyras av valfrihet.

Socialistiska och liberala debattörer som Bernström gör dock allt för att förvägra människor denna valfrihet. I sin oblyga iver att få bestämma över andra avfärdar de vårdnadsbidraget som jämställdhetsfientligt och som en kvinnofälla. Det är en märklig syn på jämställdhet som Liberala Kvinnor ger uttryck för. För oss kristdemokrater handlar jämställdhet om värderingar. Det handlar om att varje människa ska ha möjlighet att göra sina egna livsval och påverka sin egen situation oavsett kön och utan att någon försöker motverka detta. Om en kvinna väljer att stanna hemma längre tid med sina barn eller att prioritera karriären så är de valen varken mer eller mindre jämställda.

Vem är Bonnie Bernström att tala om för Sveriges kvinnor att de saknar förmåga att bestämma barnomsorgsform åt sina barn utan att falla offer för en ”kvinnofälla”? Bernströms socialliberalism innebär ingenting annat än en dumförklaring av landets kvinnor. Som om kvinnor av idag inte skulle vara förmögna att fatta rationella beslut och se konsekvenserna av sina egna handlingar. Det är hög tid att socialister och liberala debattörer slutar upp med att dumförklara Sveriges kvinnor.

Det är dessutom osmakligt att använda lågutbildade invandrarkvinnor som slagträ i debatten för att begränsa andra kvinnors valfrihet. Det stämmer att kvinnor förtrycks i en del kulturer och att de hålls tillbaka. Det stämmer också att många invandrare har svårt att integreras. Det problemet löser vi däremot inte genom att beskära föräldrars rätt till valfrihet i Sverige utan genom en integrationspolitik med språk, arbete och värdegrund i fokus. En politik som främjar samhällsgemenskap.

Bonnie Bernström anser att Kristdemokraterna på grund av vårdnadsbidraget diskvalificerats för fortsatt allianssamarbete. Det är givetvis beklagligt men låt oss vara tydliga. Om Bernströms familjepolitik skulle vara rådande inom Alliansen som helhet så skulle det utan tvekan utgöra ett starkt skäl att lämna Alliansen. Socialliberalismen som Bernström utstrålar lyser nämligen lika röd som rosen på socialdemokraternas rockslag. En sådan politik som förvägrar familjen egenmakt och möjlighet till mer tid med barnen kommer KDU med kraft att bekämpa oavsett om det är socialister eller liberaler som står som avsändare för densamma.

Sverige behöver starkare och självständiga familjer och vi menar att valfrihet åt familjen leder till just det. Liberala Kvinnor har med tydlighet visat att ett starkare Kristdemokraterna inom Alliansen också är den enda garanten för en politik för starkare familjer i Sverige.

Christian Carlsson
Andre vice ordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Kommentera på Newsmill: Socialister och liberaler dumförklarar Sveriges kvinnor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s