Sanningen om bostadsmarknaden får SSU att se rött

Det har blivit en ovana för socialdemokrater att se rött så fort någon ser klart och vågar säga sanningen om vad som behöver göras på svensk bostadsmarknad. Det är dags att Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) plockar bort sina ideologiska skygglappar och får klarhet i vilken bostadspolitik som fungerar, skriver Christian Carlsson (KDU).     

KDU Stockholm Stads ordförande Andreas Braw skrev den 21 april att det byggs för lite bostäder i Stockholm och att det drabbar unga och studenter. Därför uppmanade han bostadsminister Stefan Attefall att avreglera mera. Braw pekar på huvudproblemen. Den dåliga lönsamheten i hyressystemet på grund av den hårda regleringen har lett till bostadsbrist och det orimliga i att en lika stor lägenhet i Hässelby gård eller Rinkeby kan kosta mer än en lägenhet på Södermalm, trots att de allra flesta hellre bor på Söder, medför trögrörlighet och inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) har presenterat flera förslag för en bättre bostadsmarknad. Vi föreslår en mer marknadsanpassad hyressättning för att öka lönsamheten för den som väljer att bygga och förvalta hyresfastigheter och sänkta hyresinkomstskatter för att stimulera andrahandsuthyrning. Vi vill se behovsanpassade byggkrav och slopad fastighetsavgift för studentbostäder och vi välkomnar den borgerliga regeringens förslag om att universitet nu ska få äga och tillhandahålla studentlägenheter. Det har varit tidigare förbjudet trots att vi har haft stor brist på studentlägenheter. KDU förespråkar också införandet av ett skattefritt bosparkonto för ungdomar för att uppmuntra till sparande och för att man som ung lättare ska kunna få råd med sin första bostad. Våra kristdemokratiska förslag avfärdas dock snabbt av SSU:are som nyliberala floskler. Det är olyckligt men inte särskilt förvånande.

Det har blivit en ovana för socialdemokrater att se rött så fort någon ser klart och vågar säga sanningen om vad som behöver göras på svensk bostadsmarknad. Det är dags att Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) plockar bort sina ideologiska skygglappar och får klarhet i vilken bostadspolitik som faktiskt fungerar. Det är dags att se klart.

Socialdemokraterna har hållit fast vid en hårt reglerad hyresbostadsmarknad som varit dominerande i Sverige ända sedan andra världskriget. Det är den som har lett till att bostadsmarknaden inte fungerar. Bostadsköerna är långa, det byggs ungefär hälften så många bostäder som i våra nordiska grannländer och priserna på bostadsrätter har stigit snabbt.

Vad har då SSU för förslag för att komma till rätta med problemen? Vad är alternativen till KDU:s föreslagna politik? Dessvärre är budskapet allt som oftast från socialdemokratiskt håll att vi behöver mer av detsamma. Den rödgröna vänsteroppositionen är rörande överens om att avregleringar som skulle leda till ökad lönsamhet för den som bygger och förvaltar hyreslägenheter är fullständigt förkastligt och helt fel väg att gå.

Den rödgröna lösningen heter istället ”satsningar” och att ”bygga bort bostadsbristen”. Det ska lösa problemen på bostadsmarknaden. Vad innebär då detta? Vanligtvis innebär det inget annat än att skattepengar ska pumpas i våra svenska byggbolag för att få dem att börja bygga fler bostäder. Statliga byggsubventioner är ett förslag som de rödgröna envisas med trots att det är ett beprövat och icke-fungerande kort som sågas vid fotknölarna av byggindustrin varje gång förslaget läggs fram. Byggindustrin efterfrågar istället långsiktiga spelregler för bostadsmarknaden.

Problemet på bostadsmarknaden har varit att hyrorna inte motsvarar hushållens verkliga värderingar varför den tillräckliga lönsamheten för fastighetsägarna lyst med sin frånvaro och rörligheten på bostadsmarknaden stagnerat. KDU välkomnade därför den senaste överenskommelsen om hyressättningssystemet. Det var ett steg i rätt riktning för att minska efterfrågeöverskottet på den svenska bostadsmarknaden.

Det är svårt att förstå hur SSU kan anse att det är rimligt att hyrorna ska vara nära nog samma i Stockholms innerstad som i förorterna? En stegvis förändring av hyresmarknaden måste givetvis ske med stor omsorg om äldre och socialt utsatta som bor i Stockholms innerstad, men det är obegripligt hur SSU kan försvara ett hyressättningssystem som gör att hårt arbetande låginkomsttagare i våra yttre förorter betalar nästan lika mycket eller mer i hyra än de som bor i innerstaden och på de mest exklusiva adresserna i hela Sverige. Vi anser att man måste kunna bo billigt i förort och lägga sina pengar på annat likaväl som att man ska kunna lägga mer pengar på att bo centralt i innerstaden.

KDU är inte intresserade av nyliberala floskler. Vi är intresserade av fungerande lösningar för att skapa en bättre bostadsmarknad. Däremot är vi trötta på rödgröna politiker som beklagar sig över den svenska bostadsmarknaden men som inte vågar vara ärliga mot svenska folket och tala om vad som behövs för att komma till rätta med problemen.

Den största bostadssegregationen består av klyftan mellan de som har en egen bostad och de som inte har det på grund av bostadsbristen på den sönderreglerade bostadsmarknaden. Det viktigaste är därför att vi nu får fart på det svenska bostadsbyggandet. Om regeringen är intresserad av att komma till rätta med detta så måste den våga avreglera mera.

Christian Carlsson
Bostadspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)
 

Läs artikeln och kommentera den på Newsmill:

Sanningen om bostadsmarknaden får SSU att se rött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s