Överbefälhavaren talar i Sälen

 

Biståndsministern och Svenska FN-förbundet

I morse när vi vaknade upp till den tredje dagen på Folk och Försvars rikskonferens så kunde två mycket läsvärda ledare noteras om gårdagens händelser i Sälen. Den ena Svenska Dagbladets: Väderutsikterna enligt Tolgfors: Idel solsken. Den andra Dagens Nyheters: Sälens modelejon

Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson (m) inledde dagen med att tala på temat säkerhetspolitik och bistånd. Biståndsministern gjorde bra ifrån sig och talade om utvecklingspolitiken på temat biståndets utmaningar i en digital- iserad värld och deltog även i en paneldiskussion om FN:s roll.

Nästa talare var Aleksander Gablic från Svenska FN-förbundet. Hans presentation finns på Svenska FN-förbundets hemsida och han har dessutom publicerat en debattartikel i Svenska Dagbladet som handlar om att det är dags att börja använda Nordic Battlegroup: Stridsgrupper vilar trots kriser

Sveriges överbefälhavare

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson var näste talare. Det som ÖB fokuserade på var utmaningarna med att få det nya personalförsörjnings- systemet att fungera. Göranson beskrev frågan som den viktigaste för Försvarsmakten under flera år framöver. Han betonade att ett insatsberett försvar ställer oerhört höga krav på personalen och att detta endast kan upprätthållas med hög nivå på övning och utbildning.

Det är ingen nyhet att Sveriges försvar behöver mer resurser men det var ändå bra att ÖB också var tydlig med att dagens ekonomiska förutsättningar inte räcker. Omställningen och det nya personalförsörjningssystemet är kostsamt. Dessutom behöver flera materielsystem bytas ut efter 2014 och vår befintliga materiel slits på ett helt annat sätt när vi bedriver insatser utomlands. KDU har tröttnat på att försvarsbudgeten har blivit finansministerns ständiga hjälpreda och budgetregulator. Försvarsbudgeten måste anpassas utifrån de uppgifter som Försvarsmakten har.  

Överbefälhavaren beskrev att en av Försvarsmaktens stora utmaningar även fortsatt är attt rekrytera kvinnor. För att lyckas med detta ansåg ÖB att attityden måste ändras i organisationen men han konstaterade att försvaret först och främst söker kompetens, inte kön eller hudfärg. Det var bra. Det är viktigt att det finns kvinnor inom försvaret, inte minst är det en fördel i samband med de internationella insatserna. Det är dock viktigt att försvaret inte förvandlas till något slags genusexperiment där det ställs olika krav på kvinnor och män enbart för att locka fler kvinnliga sökande. Det har förekommit tidigare och det är något som KDU vänder sig emot. Kompetens ska vara utgångspunkt för rekrytering – inte kvotering.  

Om värnplikten

Dagen präglades av visdomsord. Professor Wilhelm Agrell, som bland annat skrivit boken Fredens illusioner: det svenska nationella försvarets nedgång och fall, konstaterade fyndigt att Försvarsmaktens nedgång inte kan fortsätta länge till – eftersom det inte finns någon vidare fallhöjd kvar. Han kritiserade också svenska politiker för införandet av ett yrkesförsvar nu sker utan att kunna överblicka dess konsekvenser. KDU instämmer i den kritiken. Vi hade helst sett att Sverige behållit värnplikten: KDU och svenskarna vill behålla värnplikten, Ja till värnplikt – nej till frivillighet, Sämre soldater utan värnplikt och Värnpliktsrådet och KDU om värnplikten

Eric Erfors (Expressen) anser att det var rätt att avskaffa värnplikten men att den obligatoriska mönstringen skulle ha behållits. Detta för att ge Försvarsmakten ett bättre marknadsföringsvapen när det gäller att rekrytera soldater.  Erfors delade kritiken mot Tolgfors som han ansåg verka befinna sig i någon slags förnekelseprocess. Han påpekade att Tolgfors sagt att det finns sju sökande till varje plats – men ifrågasatte vilken kvalité som råder på de sökandena? Är det långtidsarbetslösa ungdomar som ska ta värvning, frågade Erfors retoriskt.

Den frågan borde Erfors kanske ha ställt sig själv innan han började förespråka avskaffad värnplikt på Expressens ledarsida. Om man ser till vilka personer som söker sig till försvaret i länder som exempelvis Holland och Storbritannien, som också gått över till frivilligförsvar, så borde det inte vara särskilt svårt att dra sina slutsatser utifrån det eller att se risken för att framtidens försvar just kommer att bestå av långtidsarbetslösa ungdomar.

Synpunkter på försvarspolitiken

Mats Engström (frilansjournalist) oroades över vilka konsekvenser som Natos försvarsplanering för de baltiska länderna kommer att få för Sverige samt och nämnde den intressanta uppgiften att NATO tänker använda svenskt luftrum. Engström frågade också vad det betyder det för försvarsförmågan för Gotland och han berörde NATO:s beslut om missilförsvar i Europa. Engström förklarar på sin blogg: Nato-besluten förändrar svensk försvarspolitik 

Karlis Neretnieks, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien drog några korta slutsatser. Sveriges försvarsförmåga står inte i proportion till solidaritetsförklaringen och strukturen är inte tillräcklig för att Sverige ens ska kunna ta emot militär hjälp från andra länder. Det är anmärkningsvärt! Den andra slutsatsen var att Gotland är nyckeln till Östersjön och att Sverige har en otillräcklig luftvärnsförmåga som inte kan kompenseras med jaktflyg. Gå gärna in på Kungliga krigsvetenskapsakademiens webbplats.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Läs även:

Folk och Försvars Rikskonferens 2011
Sälenkonferensens andra dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s