Sälenkonferensens andra dag

Veteranstödspolitik

Sälenkonferensens andra dag inleddes med en trevlig frukost tillsammans med Charlie Weimers och Mikael Oscarsson följt av ett möte mellan Folk och Försvars ordförande Sture Nordh och de politiska ungdomsförbunden.

Programmets tema för dagen var ”Sverige i säkerhetspolitisk förändring” och den första frågeställningen, ”Hur tar vi hand om våra sjömän och soldater?”. Medverkade gjorde Allan Widman (fp), Peter Öberg som är expert på Veteranstödsutredningen samt Bo Wranker, ordförande för Fredsbaskrarna. Allan Widman stöder förslaget om ett svenskt veterancentrum.

 Se vad KDU anser:  Inrätta ett svenskt veterancentrum.
Officerförbundets Lars Fresker skriver: Försvaret måste ta mycket större ansvar för skadade soldater.

Sveriges försvarsminister

Sedan hade det då blivit dags för Sveriges försvarsminister att ta plats på scenen. Försvarsministern talade om att Sverige har ett försvar som används och levererar och att den utveckling som sker inom det svenska försvaret också sker i andra länder. Talets innehåll handlade mest om en uppräkning av Sveriges försvarsförmåga. Synd bara att den inte sattes i relation till potentiella hot och utvecklingen i vår omvärld. 

Det var bra att försvarsministern nämnde Mistral-affären och att den får konsekvenser för svensk säkerhetspolitik, men dessvärre gavs inga besked om ökad svensk närvaro i Östersjön. Noterade särskilt Tolgfors formulering ”Den som vill åstadkomma höjd försvarsförmåga måste vara beredd att förändra – också när det är krävande. Annars nås inga resultat”. Betyder det att försvarsministern är beredd att förändra försvarsanslagen för att stärka det svenska försvaret, även om det är ekonomiskt krävande? Som KDU:are kan man alltid hoppas. Läs försvarsministerns tal i sin helhet: Sverige har ett försvar som används och levererar effekt.

Efter talet ställde KD:s försvarspolitiske talesman Mikael Oscarsson en fråga till försvarsministern om hur Rysslands odemokratiska utveckling och militära upprustning påverkar svensk säkerhetspolitik. Bra jobbat Mikael. Tur att Kristdemokraterna ställer frågor som få andra politiker vågar ställa.

Socialdemokraterna

Socialdemokraten Urban Ahlin fick möjlighet att delge sina tankar kring det säkerhetspolitiska området. Han sa visserligen ett par sanningens ord när han konstaterade att Rysslands utveckling går åt fel håll och att försvaret måste främst byggas här hemma. Problemet är att socialdemokraterna både vill minska anslagen till det nationella försvaret som anslagen till internationella insatser. Socialdemokraterna talar som vanligt helt utan trovärdighet i försvarsfrågorna. KDU anser att Sverige både ska ha ett starkt nationellt försvar och bedriva insatser utomlands.

NATO

”NATO’s New Strategic Concept” var nästa programpunkt och redogjordes av Jamie Shea, Deputy Assistent Secretary General (NATO). Den transatlantiska försvarsalliansen har diskuterats flitigt under dagen. Röster har höjts för att Sverige borde gå med i NATO, bland annat på DN-debatt i och med följande artikel: Regeringen har givit (s) vetorätt i frågan om NATO. Det finns dock de som inte håller med: Modernt alternativ till NATO-medlemskap.

Ljuspunkter

Några ytterligare ljuspunkter kan nämnas. Peter Wolodarskis reflektioner om europeisk säkerhet var riktigt bra. Wolodarski budskaps var att EU inte kan blunda för utvecklingen i vårt närområde, han framförde att EU måste värna sin roll som bärare av frihet, demokrati och mänskliga rättigheter samt att EU bör söka ett närmare samarbete med USA.

En annan ljuspunkt var att Karin Enström (m) och Allan Widman (fp) båda öppnade upp för höjda försvarsanslag framöver, precis som KD:s förra försvarspolitiska talesman, Else-Marie Lindgren, gjorde redan i somras! 

Se även: Folk och Försvars Rikskonferens 2011

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) 

1 tanke på “Sälenkonferensens andra dag

  1. Pingback: Överbefälhavaren talar i Sälen « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s