Folk och Försvars Rikskonferens 2011

Folk och Försvar 2011

Så har det blivit dags för Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Det är årets höjdpunkt för Sveriges försvarspolitiker. På plats är 300 särskilt inbjudna politiker, generaler, journalister, företrädare för intresse- och försvarsorganisationer samt utländska representanter.

På plats i Sälen för att representera Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) är förutom jag själv, också vår förbundsordförande Charlie Weimers. Det här blir min andra rikskonferens i Sälen. Efter förra årets seminarium och trevliga stämning är förväntningarna inför årets konferens höga.  

Dagen började tidigt i morse med en bilresa från Stockholm mot Sälen. Vädret och väglaget försenade inte bara oss utan också flyget med flera utav konferensdeltagarna. Det gjorde att konferensen inte inleddes förrän flera timmar efter utsatt programstart, kl 15.00.

Om extremism

Konferensen inleddes med välkomstord från Folk och Försvars ordförande Sture Nordh varefter diskussioner ledda av Lars Adaktusson följde. Den första handlade om hur vi motverkar extremism. Medverkade gjorde imamen från Aysha-moskén, Mohammad Eneborg Muslim samt generaldirektören och säpochefen Anders Danielsson. Ta gärna del av vad jag har skrivit i ämnet: Ideologisk kamp mot islamismen måste vinnas

Cyberattacker

Temat för dagen var annars Cyberattacker och medverkade gjorde bl a representanter för FOI, MSB och FRA. Dagens mest intressanta var ändå Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström och hennes tal på temat EU:s säkerhetsstrategi och cyberhot.  För den som missat hennes debattartikel på dagens DN-debatt så finns den här: ”NATO-samarbete nödvändigt i kampen mot cyberbrotten”

Christina Malm, överdirektör (FRA), beskrev IT-hoten som reella och menade att cyberattackerna ökar i omfattning. Det kan vi veta tack vare den signalspaning som FRA bedriver samt tack vare det skyddsarbete som de genomför inom ramen för  servicen mot myndigheter. Vi kan konstatera att kvalificerade IT angrepp pågår här och nu och cyberattackerna beskrivs som en ny typ av krigföring, en krigföring som bedrivs på den så kallade femte konfliktarenan. Under dagen betonades att det finns väldigt resursstarka aktörer på banan. Det handlar om stater och internationella brottssyndikat och inte huvudsakligen om enstaka hackers.  Cyberattackerna utgör ett hot mot vår infrastruktur och det var bra att den aktuella frågan lyftes under konferensen.

Försvarsindustrin och sköna värmlänningar

Fler intressanta områden och ämnen kommer att beröras under de närmaste dagarna. Jag noterar dock att försvarsindustrin inte tilldelats någon egen programpunkt under årets rikskonferens. Synd. Sverige behöver en stark försvarsindustri

Roligt att träffa KD:s försvarspolitiske talesman Mikael Oscarsson och sköna värmlänningar som Christian Holm (m) på plats i Sälen. Såg dessutom att Désirée Pethrus (kd) är på plats men har inte hunnit att prata med henne ännu! Roligt är också att Staffan Dopping valt att uppmärksamma KDU:s försvarspolitiska utspel: Media sover men björnen är vaken

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Se live vad som händer på rikskonferensen för Folk och Försvar och följ mina kommentarer på twitter!     

Se fler länkar om dagen:

Wisemans Wisdoms: Cyberhotet uppmärksammas i salen
Politikerbloggen: Extremism och cyberattacker i praktiken

Referat och tankar från förra rikskonferensen 2010:

Folk och försvars rikskonferens 2010
Sälenkonferensen (dag 2) 
Social oro i förorterna het säkerhetsfråga
Charlie Weimers på Folk och Försvar

4 tankar på “Folk och Försvars Rikskonferens 2011

  1. Pingback: Tweets that mention Folk och Försvars Rikskonferens 2011 « Christian Carlsson (kd) -- Topsy.com

  2. Pingback: Sälenkonferensens andra dag « Christian Carlsson (kd)

  3. Pingback: Överbefälhavaren talar i Sälen « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s