Media sover men björnen är vaken

På söndag inleds Folk och Försvars rikskonferens. Förhoppnings- vis så kan det bli startskottet för en mer omfattande säkerhets- politisk mediebevakning, skriver Christian Carlsson försvarspolitisk talesman för (KDU).

Ryssland genomförde under förra hösten sin största militärövning i Östersjön sedan 1980-talet och beslutade nu i höstas att utöka sin försvarsbudget med 60 procent under de kommande tre åren. Det stod också nyligen klart att de ryska stridskrafterna kommer att förstärkas med 100 nya stridsflygplan under de närmaste fem åren samt att Ryssland nu köper fyra stycken amfibiefartyg av modellen Mistral från Frankrike.

Det handlar om militära fartyg som klarar av att transportera tjugotalet helikoptrar, femtiotalet stridsvagnar och mellan 450-900 soldater och som främst används offensivt för landstigning och som stöd åt egna förband långt hemifrån. Det är den största vapenaffären som någonsin avtalats mellan en NATO-stat och Ryssland och affären har väckt stor uppmärksamhet och oro i omvärlden, inte minst i USA, hos våra grannar i Polen och Baltikum samt i Georgien.   

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) ser inget direkt hot från Ryssland om väpnat angrepp, även om vi sedan länge kräver en ökad svensk närvaro i Östersjön och ett återupprättat regemente på Gotland för att fylla det säkerhetspolitiska vakuum i området som Sverige varit med och bidragit till. Rysslands militära upprustning och den stora vapenaffären väcker dock en del frågor.

Precis som kristdemokraten Mikael Oscarsson på ett förtjänstfullt sätt gjorde i en interpellation till utrikesminister Carl Bildt, så måste frågan ställas vad Ryssland ska använda en så omfattande invasionsförmåga till och vad det får för konsekvenser för Sverige och säkerheten i Östersjön samt Barents hav.

Rapporterna om 100 nya ryska stridsflyg aktualiserar dessutom frågan hur det står till med vårt svenska flygförsvar. KDU välkomnade så sent som i november tanken på en ny svensk stridsflygsatsning och vi anser att Mälardalen åter bör förses med en flygflottilj i närheten av Stockholm för att kunna försvara huvudstaden. Skulle flygvapnet behöva avvisa ett flygplan som flyger mot Stockholm så har huvudstaden idag endast att förlita sig på någon av beredskapsstyrkorna i Luleå och Ronneby.

Den främsta frågan som man bör ställa sig med anledning av den senaste tidens händelser är dock kanske hur det kan komma sig att den militära upprustningen i Ryssland och den senaste tidens oroande vapenaffärer kunnat få så oförklarligt lite uppmärksamhet i svenska medier.

Visan lyder att ”björnen sover” men den ryska björnen rör på sig och växer sig allt starkare. Svensk media sover, men björnen är vaken. På söndag inleds Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Förhoppningsvis kan det bli startskottet för en mer omfattande säkerhetspolitisk mediebevakning. Klockorna ringer och det är dags att vakna!

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Se artikeln på Newsmill: Medierna sover men björnen är vaken

Läs mer om KD:s syn på Mistral-affären:

Dagens Nyheter: Ryskt fartygsköp rör upp känslor
Världen idag: ”Dags ompröva säkerhetsläget”
Polskie Radio: Sweden to call for tighter defence with Poland?
Chefsingenjören: Svar från regeringen 
Cornucopia: Alla svenskar tiger inte
Dagens Nyheter: Bildts lugn inför ryskt vapenköp oroar KD 

Läs mer om den rysk-franska vapenaffären:

Ryskt telegram: Russia opts for French Mistral-class warships for its Navy
YLE: Ryssland köper krigsfartyg från Frankrike
Kungl. Krigvetenskapsakademien: Medvedev informerade Sarkozy: Vi köper Mistral
The Moscow Times: Medvedev Confirms Mistral Purchase
Estonian Public Broadcasting: Sale of  Warship Would Set III Winds Blowing
Defence Talk: Baltic states fault France’s warship deal with Russia
The Washington Post: Russia to buy two warships in deal with France
The New York Times: French Deal to Sell Ships to Russians is Criticized
Sveriges Radio Blekinge: Landstigningsfartyg oroar
Wisemans Wisdoms: Se om huset
Polish-American Congress: Polish-Russian Relations and Implications for the Baltic Region
Stratfor (TV): Polish-Russian Relations and Implications for the Baltic Region
Barents Observer: Mistral to Northern fleet 
Bo Pellnäs: Vart syftar den ryska upprustningen

Stort tack till Lars Gyllenhaal för länktipsen!

3 tankar på “Media sover men björnen är vaken

  1. Pingback: Tweets that mention Media sover men björnen är vaken « Christian Carlsson (kd) -- Topsy.com

  2. Det skulle man kanske kunna tro med tanke på alla oansvariga nedläggningar och besparingar som skett under lång tid. Försvarsmakten finns dock kvar. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s