Islamistisk extremism i Sverige

I måndags deltog jag vid Folk och Försvars seminarium om våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige. Seminariet anordnades mot bakgrund av den rapport på samma tema som Säkerhetspolisen överlämnat till regeringen. Medverkade gjorde bland andra demokratiminister Birgitta Ohlsson, Maria Abrahamsson (m), Maria Ferm (mp) och Malena Rembe som arbetar som chefsanalytiker på Säkerhetspolisen.  

Terrorhotet i Europa är större idag än det var för några år sedan. Vi har upplevt hur hotet från islamistisk terrorism har ökat och allt sedan bombningarna i London 2005 har vi konfronterats med planerade attentat som tack och lov avstyrts av europeiska myndigheter eller s0m på annat sätt misslyckats.

Sverige är dessvärre inte något undantag. Den våldsbejakande islamistiska extremismen och radikaliseringen finns även i vårt land och den utgör ett potentiellt hot som inte bör underskattas. Det blev uppenbart för var och en av oss i samband med terrorattentatet vid Drottninggatan för mindre än två veckor sedan, men slutsatserna drogs av Säkerhetspolisen redan innan dess.

Rapporten från Säkerhetspolisen uppger att det under 2009 fanns cirka 200 personer i Sverige som ägnar sig åt sådan säkerhetshotande verksamhet som motiveras med islamistiska argument och som ytterst syftar till att med stöd av våld eller hot om våld förändra samhället i odemokratisk riktning.

Islamisterna vänder sig inte enbart demokratiskapande utländska trupper i muslimska länder utan också mot regimer i muslimska länder som inte står för ”rätt tolkning” av islam och mot varje upplevd kränkning av islam. Lars Vilks gestaltning av Muhammed är bara ett exempel på en sådan kränkning som enligt islamisternas förvridna världsbild rättfärdigar terrorattentat mot människor i exempelvis Sverige.

Verksamheten bedrivs det på flera olika sätt. Vissa sprider våldsbejakande budskap för att rekrytera fler och att stärka den islamistiska extremismen medan andra skänker pengar till terrororganisationer i andra länder. Det finns också de som går så långt att de lämnar Sverige för att ansluta sig till och träna med islamistiska extremistiska grupper utomlands för att sedan kunna planera och genomföra terrorattentat.

Den här typen av verksamhet är givetvis fullständigt oacceptabel, förkastlig och avskyvärd och det är vårt ansvar att stoppa dess spridning. Våra västerländska värderingar är värda att försvara och vi böjer oss aldrig för extremisternas krav om ytterligare inskränkt yttrandefrihet. Den islamistiska extremismen måste bekämpas med full kraft.

Läs hela rapporten: Våldsbejakande islamistisk terrorism i Sverige

Läs även andra inlägg:

Terrorattack i Stockholm
Terrorism på svenska fritidsgårdar
CBN News: Om Sverige och radikal islam

2 tankar på “Islamistisk extremism i Sverige

  1. Pingback: Ideologisk kamp som måste vinnas « Christian Carlsson (kd)

  2. Pingback: USA dödade Usama Bin Laden « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s