KD för ett företagsammare Sverige

Sverige är ett bra land att leva i men vissa saker kan fortfarande bli bättre. I spåren av den värsta krisen sedan 1930-talet så har Sverige idag en hög arbetslöshet. Den måste fortsätta att bekämpas.

Det är genom att skapa ett företagsammare Sverige som vi kan se till så att jobben växer fram och det är genom framgångsrika företagare och deras anställda som vi får resurser att även skapa fler jobb inom den offentliga sektorn. Grunden för välfärden och ekonomin läggs genom att strävsamma människor bedriver företag. Kristdemokraterna har därför kompletterat arbetslinjen med en företagarlinje. 

Sverige behöver en politik som sätter jobben och företagandet i främsta rummet.  Kristdemokraternas politik syftar till att fler människor ska våga starta företag och till att våra befintliga företag ska ges förutsättningar att växa. Regelförenklingarna måste fortsätta och arbetsgivaravgifterna sänkas för att skapa fler jobb. 

Kristdemokraterna vill sänka arbetsgivaravgiften med 10 procentenheter för de tio första anställda i varje företag på löner upp till 25 000 kronor i månaden. En företagare med tio anställda skulle alltså då kunna få en skatterabatt på 300 000 kronor. Det skulle innebära att drygt en kvarts miljon företag med färre än tio anställda skulle få ekonomiskt utrymme att anställa en till. Jobben skulle kunna växa fram.

Sänkta inkomstskatter genom ett fjärde steg i jobbskatteavdraget är också ett viktigt steg för att skapa ett företagsammare Sverige. Om det lönar sig bättre att arbeta och människor får behålla mer pengar i plånboken när skatten är betald så får människor större utrymme i sin privatekonomi. Det sätter fart på den svenska ekonomin, företagen kan växa och fler människor komma i arbete.

Sverige har under en lång tid haft en särskilt hög ungdomsarbetslöshet oavsett vilket politiskt block som har styrt Sverige. Vi kristdemokrater har tröttnat på detta. Vi har under den gångna mandatperioden halverat arbetsgivaravgiften för företag som anställer unga under 26 år och vi har infört nystartsjobb som innebär att den som anställer en ung person, som varit arbetslös i mer än sex månader, får en skattesänkning som motsvarar hela arbetsgivaravgiften. Vi föreslår nu även en fördubblad provanställningstid så att det blir mer attraktivt att anställa ung arbetskraft.

De rödgrönas svar på vår jobb- och företagarpolitik är att riva upp de halverade arbetsgivaravgifterna och att införa en straffskatt på vikariat. Så skapar vi varken fler jobb för unga eller ett bättre företagsklimat. Vi säger nej till de rödgrönas förslag att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga. En röst på Kristdemokraterna är en röst för fler jobb och ett företagsammare Sverige.

Christian Carlsson
Förbundsstyrelseledamot för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

 

Marcus Karlsson
Distriktsordförande i Norra Älvsborg för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s