Ett mänskligare Sverige med rättvisa straff

Människor ska ta ansvar för sina handlingar. Det tycker de flesta i dagens Sverige. De flesta tycker också att personer som begår brott ska bestraffas och dömas till straff som står i rimlig proportion till den kränkning av brottsoffret som brottet faktiskt utgör.

Socialliberaler och vänsterinriktade kriminologer lägger dock ofta ansvaret på någon annan än brottslingen när ett brott har begåtts. Det är ofta samhället eller någon annan som får skulden. Det är fel. Det finns orsaker som kan öka risken för att någon ska falla in i kriminalitet. Därför är det viktigt med förebyggande arbete och en politik för fasta värderingar och tryggare familjer. I slutändan har dock varje människa ett eget val och man måste vara beredd att ta konsekvenserna av sina handlingar.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) har länge efterfrågat en straffskärpning när det gäller minimistraffen för vålds- och sexualbrott. Det har vi gjort för att vi hävdar brottsoffrets rätt till upprättelse. Vi menar att straffet ska sona skulden till brottsoffret och återupprätta brottslingen. Med det som utgångspunkt menar vi att straffen för vålds- och sexualbrott måste stå i rimlig proportion till den kränkning som brottet innebär.

KDU vill dessutom avskaffa mängdrabatten för brottslingar. Idag kan det hända att någon som begår flera brott av liknande karaktär endast straffas för ett av brotten. Det är orimligt. Det är viktigt att människor kan känna att rättvisa har skipats efter att ett brott har begåtts och brottslingen slutligen dömts.

Om inte straffmätningen i våra svenska domstolar stämmer överens med det allmänna rättsmedvetandet så riskerar vi att få ett Sverige där förtroendet för rättsväsendet urholkas. Vi i KDU vill se ett mänskligare Sverige med ett effektivt rättsväsende och rättvisa straff. Ska det vara så svårt?

Christian Carlsson
Förbundsstyrelseledamot för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

 

Katarina Hedman
Vice distriktsordförande i Jämtland för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

1 tanke på “Ett mänskligare Sverige med rättvisa straff

  1. I samma process där man skärper straffen bör man väl även se till att avskaffa hatbrottslagstiftningen? Hur kan man göra anspråk på att ha ett rättvist rättssystem om alla inte behandlas lika inför lagen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s