Inrätta ett svenskt veterancentrum

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) välkomnar regeringens åtgärder för en värdig vård och ett bättre stöd åt våra veteraner. Det är bra att regeringen tar de här frågorna på allvar. KDU vill dock gå steget längre. Vi vill vidareutveckla regeringens idé om en veteranadministration och inrätta ett svenskt veterancentrum, skriver CHRISTIAN CARLSSON och ANDREAS BRAW.

Sverige har bedrivit internationella insatser sedan 1948. Svenska soldater har under lång tid riskerat livet för andra människors fred och frihet, och de gör det än idag. Dessa svenskar gör en viktig insats för Sverige hemma och utomlands och det hedrar dem.

Varje år åker omkring 2 000 soldater till krigshärjade områden. Av de som åker skadas mellan fem och tio procent fysiskt eller psykiskt och flera av dem har stupat i fredens tjänst.

Trots de skador som många som många av våra soldater ådrar sig i fredens tjänst har Sverige inte haft någon samlad veteranpolitik på plats förrän i våras. Då presenterade försvarsminister Sten Tolgfors Sveriges första veteranpolitik någonsin.

Alliansens veteranpolitik innehåller många bra förslag. Stödet till anhöriga ska öka och Försvarsmakten får nu ett lagstadgat uppföljningsansvar för våra veteraner. Försvarsmakten ska också vidta stödåtgärder som är kopplade till rehabilitering och stödet till veteraner som skadats i tjänsten blir inte längre begränsat i tid.

Ytterligare ett förslag från regeringen är att inrätta en veteranadministration. Administrationen ska införas för att erbjuda veteransoldater och deras anhöriga vägledning. Samtidigt är den tänkt att utgöra en kontaktpunkt för veteran- och anhörigorganisationer samt andra myndigheter och organisationer av betydelse för omhändertagandet av våra soldater.

Vi har varit dåliga på att ta hand om våra veteraner i vårt land och det är ovärdigt. Många soldater och anhöriga upplever att man får mycket bristfällig hjälp efter att soldaterna återvänt hem till Sverige. Det finns ingen ursäkt för det. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) välkomnar regeringens åtgärder för en värdig vård och ett bättre stöd åt våra veteraner. Det är bra att regeringen tar de här frågorna på allvar. KDU vill dock gå steget längre. Vi vill vidareutveckla regeringens veteranadministration och inrätta ett svenskt veterancentrum.

Svenska soldater skulle då kunna få kostnadsfri hjälp och vård efter avslutad militärtjänst på ett särskilt veterancentrum, där man enbart fokuserar på de problem som är bundna till soldaternas tjänst. Det är ett rimligt krav, med tanke på de särskilda behov som uppstår bland veteraner. Ett nationellt veterancentrum skulle samtidigt kunna fylla den funktion som regeringens veteranadministration är tänkt att fylla.

Redan idag pågår det insamlingar till ett svenskt veterancentrum. KDU vill att riksdagen ställer sig bakom förslaget och att ett svenskt veterancentrum inrättas i samarbete med Försvarsmakten och de intresseorganisationer som lyft frågan.

Välmående soldater är ett måste för ett effektivt försvar och ett veterancentrum skulle innebära ett steg i rätt riktning mot en värdig vård för våra svenska veteraner.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Kommentera artikeln på Newsmill: Inrätta ett svenskt veterancentrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s