Sveriges monarki är nu och framtiden

Den stora dagen har kommit. Det är en historisk dag. Silverbeklädda hästhovar smattrar snart mot Stockholms gator och salut kommer att ljuda från Kastellholmen. Det har blivit dags för Europas kungligheter att samlas i Storkyrkan. Sveriges kronprinsessa Victoria ska gifta sig med herr Daniel Westling.

Idag är en glädjens dag för Kronprinsessan som funnit kärleken, men det är också en glädjens dag för Sverige. Det är en dag värd att fira och en dag som kommer att firas. Svenskar från hela landet samlas i Stockholm för att hylla sin Kronprinsessa och för att delta i bröllopsfirandet.

Idag är först och främst en kärlekens dag och en dag för fest, men en dag som denna finns också anledning att ägna en tanke åt den svenska monarkins förträfflighet.

Sverige är en av världens äldsta monarkier och den grundar sig på mer än tusenåriga traditioner. Vår monarki är en praktfull symbol för Sverige i omvärlden och något att känna stolthet över.

Varje samhälle är i behov av kontinuitet, viss kulturell gemenskap och en känsla av samhörighet. I en tid då Sverige genomgått stora förändringar på relativt kort tid och mycket skiljer oss åt är monarkin en tradition som för människor närmre varandra och som stärker samhällsgemenskapen.

Styrkan i monarkin ligger i att den är en enande kraft och symbol för hela nationen, en institution som står ovanför parlamentarismen och den grå vardagen och något för svenska folket att samlas kring och sluta upp bakom i goda såväl som svåra tider.

I och med att monarkin står ovanför partipolitiken så representerar statschefen idag hela svenska folket. Det gäller alla medborgare oavsett politisk färg. Något sådant skulle vara omöjligt i en republik där statschefen istället utses genom politiska val. Det finns således ett egenvärde i att hålla den nationella symboliken och statschefens ämbete åtskilda från den politiska makten så som i vår monarki.

Som bärare av det svenska kulturarvet är monarkin också en viktig länk tillbaka till vår historia och vårt kulturella arv. Monarkin står för historisk förankring och den förenar oss med tidigare och kommande generationer.

Republikaner menar att monarkin skulle vara omodern. Det är nonsens. Monarkin är inte omodern. Monarkin är en del av vår historia, den är här och nu och den är framtiden. Republikanismen är omodern. Den är en förlegad kvarleva från en svunnen tid då kungar styrde enväldigt. Det är dags för våra kulturradikala fiender att vakna upp och inse att Sverige styrs av Sveriges riksdag och regering.

Sveriges monarki står som sagt för kontinuitet och trygghet och den är en samlande kraft för Sverige. Den är en värdefull symbol för vårt land och en länk tillbaka till vår historia och vårt kulturarv. Monarkin har dessutom ett starkt folkligt stöd och vårt svenska kungahus är värdiga representanter för Sverige.

Det är därför med stor glädje som jag och mina vänner idag deltar i firandet när Sverige bjuder in till landets första Kronprinsessbröllop någonsin. Jag önskar Kronprinsessan Victoria och vår blivande Prins Daniel all lycka i äktenskapet och i representationen av Sverige – här och nu och i framtiden!

Christian Carlsson
Föbundsstyrelseledamot för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

 

Så här såg det ut när Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia gifte sig 1976.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s