Värnpliktsrådet och KDU om värnplikten

I dagarna presenterades propositionen som innebär den största förändringen av Sveriges försvar sedan värnplikten infördes år 1901. Regeringen föreslår att värnplikten ska avskaffas till förmån för ett personalförsörjningssystem byggt på frivillighet.                                                                

Det är ett omvälvande beslut att avskaffa värnplikten. Processen har gått fort och det finns en oro över att Sverige avskaffar det gamla systemet innan det nya finns på plats. Värnpliktsrådet och Kristdemokratiska Ungdomsförbundet ifrågasätter om Sverige är redo att avskaffa värnplikten?

Från den 1 juli i år ska Försvarsmakten förlita sig på frivilligrekrytering. Vi menar att avskaffandet av värnplikten riskerar att leda till sämre soldater. Erfarenheten från länder i Europa som avskaffat värnplikten visar att frivilligrekrytering i högre grad sker från samhällets lägre socialgrupper och att det är svårt att rekrytera de välutbildade ungdomar som skulle behövas i dagens moderna och högteknologiska försvar.

Värnplikten i Sverige är bra ur många aspekter. Den ger Försvarsmakten folklig förankring och en bredd som är viktig och användbar, inte minst i den operativa verksamheten där allt mer kvalificerade uppgifter ska lösas. Sveriges goda rykte såväl hemma som utomlands beror till stor del på våra officerare och soldaters breda sociala bakgrund och spridda kompetens. Värnpliktssystemet är med andra ord inte bara en garant för försvarets numerära personalförsörjning utan också för denna sociala, kunskapsmässiga och erfarenhetsmässiga bredd.

Historiskt sett har en stor andel av Sveriges årskullar tjänstgjort militärt eller civilt. Det har varit viktigt för försvarsviljan men också för befolkningens insyn i Försvarsmaktens arbete. Det kan också vara en förklaring till varför en majoritet av både det svenska folket och Sveriges värnpliktiga vill behålla värnplikten. De flesta svenskar har någon vän eller förälder som tjänstgjort i Försvarsmakten. Vad händer när en majoritet i samhället inte längre har en naturlig koppling till Försvarsmakten genom föräldrar och vänner?

Sverige är inte redo att avskaffa värnplikten. Den bör behållas och istället göras könsneutral. Vår uppmaning till Sveriges ledande politiker är därför att bevara värnplikten!

Jesper Holm
Ordförande Värnpliktsrådet

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Debattartikeln publicerades i Enköpingsposten den 25 mars 2010.

1 tanke på “Värnpliktsrådet och KDU om värnplikten

  1. Pingback: Överbefälhavaren talar i Sälen « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s