Vågkraft är framtidens energi

De fossila bränslena måste fasas ut. Vi har ett ansvar för vår natur och det finns en risk att vi får se ett allt varmare klimat om vi inte lyckas ställa om vår energiförsörjning. Det finns också starka ekonomiska skäl för att fasa ut de fossila bränslena eftersom vi kan räkna med kraftigt stigande energipriser i takt med att jordens oljetillgångar sinar. I det läget gäller det att Sverige har energiförsörjningen tryggad på annat sätt.

I en övergångsfas kommer kärnkraften att vara helt avgörande. Vi kommer även i framtiden att behöva god tillgång på energi för att klara såväl välfärd som tillväxt och idag finns det inga energikällor som kan mäta sig med kärnkraftens effektivitet. Dagens sol- och vindkraft kan endast fungera som komplement till vår kärnkraft och vattenkraft. Därför måste kärnkraften behållas och byggas ut.

Framtidens energi kommer dock att bestå av andra energikällor! Vågkraft kan exempelvis komma att utgöra en viktig del i framtidens energiförsörjning. Forskare i Uppsala har menat att europeisk vågkraft i framtiden kommer att kunna försörja hela västeuropa med energi och att den svenska vågkraftens potential motsvarar den årliga produktionen från en normalstor kärnreaktor. Vågkraft är framtidens energi och dess utveckling blir intressant att följa!

Christian Carlsson (kd)
Förbundsstyrelseledamot (KDU)
ers. Stockholm Stads miljö- och hälsoskyddsnämnd

7 tankar på “Vågkraft är framtidens energi

 1. Vågkraft har exakt samma problem som vindkraft och solkraft: väderberoende, och låg densitet (d.v.s. du behöver många verk).

  Vind, vågor, biobränsle med mera hämtar all sin energi ifrån solen. I varje steg förloras energi till omgivningen som inte kan tas till vara utan blir värdelös skräpvärme (i betydelsen att vi kan inte skapa el av den) i luften. Så det som bäst tar tillvara solens energi är solfångare. Och dessa – som du säger själv – är inte pålitliga nog att vara baskraft utan kan enbart komplettera.

  Det finns ett forskningsspår som kan ändra kartan fullständigt: fusionskraft. Om den forskningen lyckas, då är hela denna diskussion vi har nu meninglös. Tyvärr är det ett stort ”om” där.

 2. Christoffer,

  Givetvis är det så att alla energikällor har sina begränsningar och det finns sällan magiska lösningar på politiska problem.

  I och med att Sverige har långa kustremsor så ska det dock bli intressant att följa vågkraftens utveckling. Om vågkraften kan göras effektiv så har Sverige mycket att vinna på det.

  Tack för lästipset!

 3. Michael,

  Forskningen om fusionskraft är jätteintressant. Personligen anser jag att det borde forskas mer om både fission och fusion.

  Idag satsas flera hundra miljoner kronor på kärnkraftsforskning, men vi ska komma ihåg att det under nästan 20 år var förbjudet att forska om kärnkraft i Sverige.

  Det är positivt att forskningsförbudet på kärnkraft avskaffats!

  • Det bör påpekas att det inte var ett forskningsföbud… det var ett planeringsförbud. man fick inte planera att uppföra nya reaktorer i Sverige. Och det var faktiskt Sosseregeringen som skrotade den lagen 2006, inte Alliansen.

   Dock… innan man ursäktar sossarna för detta skall det påminnas att det var de som skapade den vansinniga avvecklingslagen 1997 vilket i praktiken hängde ett Damokles-svärd över alla reaktorer genom att Regeringen gavs makten att när som helst döda reaktorer. Detta i sin tur ledde till vinterns energikris eftersom kraftbolagen i det längsta väntade med att uppgradera och underhålla sina reaktorer för drift efter 2010. Med avvecklingslagen hängande över sig visste man inte om man kunde investera 11-siffriga miljardbelopp på verken eller om dessa pengar skulle ha slängts i sjön.

   Dessutom, som lagrådet konstaterade inför det nya lagförslaget, så funkade lagen i praktiken som ett tankeförbud ändå eftersom den verkligen hämmade forskningen.

   • Korrekt Michael! Det var socialdemokraterna som styrde när beslutet om att skrota lagen togs, men det togs i Sveriges riksdag efter en lång tid av påtryckningar från Alliansen.

    Som du själv skriver fungerade lagen i praktiken som ett tanke- och forskningsförbud.

    Tack för ditt inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s