I heard of a girl – och ungas ohälsa

Det psykiska välbefinanndet har minskat i Sverige sedan 1980-talet. Många människor mår dåligt. Mycket tyder dessutom på att unga människor mår sämre än andra grupper i samhället.

Fler läkemedel och antidepressiva medel skrivs ut, de unga som drabbas av depressioner har blivit fler och antalet unga som skadar sig själva har ökat kraftigt. Vi ser dessvärre en negativ utveckling. Ungas psykiska hälsa är en fråga som måste  prioriteras för att vi ska kunna vända den utvecklingen.

Satsningar på ungdomspsykiatrin är välkomna. Vården av och stödet till personer måste fortsätta att förbättras. Personliga ombud borde även kunna erbjudas de psykiskt sjuka som är under 18 år, skolkuratorer borde finnas på varje högstadie- och gymnasium och arbetet med att korta väntetiden för att få komma i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin måste fortsätta.

Som kristdemokrat inser jag dock att satsningar på ungdomspsykiatrin inte är hela lösningen. Problemen går förmodligen långt djupare än så. Vi  måste börja bygga ett medmänskligare samhälle.

I ett medmänskligare samhälle är det inte bara självklart att var och en har ett ansvar för sig själv, utan lika självklart att vi också bryr oss om varandra och tar hand om våra medmänniskor. I ett sådant samhälle förväntar vi oss inte att staten ska lösa problemet när vi hör om någon som mår dåligt och behöver hjälp. Istället vågar vi hjälpa människa till människa.

Vi kristdemokrater arbetar för att förändra värderingar i samhället. Vi arbetar för ett medmänskligare Sverige. Det är en svårare uppgift än att enbart stifta nya lagar eller att öka de ekonomiska anslagen. Det är dock en minst lika viktig uppgift för att förebygga ungas ohälsa.

Christian Carlsson
Förbundsstyrelseledamot för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s