Mona Sahlin, Why trust you?

Mona Sahlin var socialdemokratins stora framtidslöfte under 1990-talet, hon var en stark personlighet med utstrålning och Sveriges vice statsminister. Sedan hände något! Hon fick avgå från regeringen och tvingades bort från politiken. Comebacken lät vänta på sig i flera år. Varför tvingades Mona Sahlin bort?  Vad hände egentligen? Kommer svenska folket ihåg den stora skandalen?

Det var 1995 som Mona Sahlin tvingades att ta en ”time-out” från politiken. Orsaken var missbruk med regeringens kontokort och skattebetalarnas pengar. Det hela har gått till historien som ”Tobleroneaffären” men i själva verket handlade det om betydligt mer än bara två toblerone.

Under en och samma månad gick Mona Sahlin exempelvis fyra gånger till bankomater och hämtade ut sammanlagt 8000 kr. Hon missbrukade medvetet regeringens kontokort till en summa på över 50 000 kr. Skandalerna kring Mona Sahlin handlade också om att hon anlitat en dagmamma svart, att hon hade P-böter hos Kronofogden och obetald TV-licens. Det socialdemokratiska framtidshoppet stod inte upp för sina ideal i det privata.  

Efter några år ute i kylan och som minister under regeringen Persson så kom Mona Sahlins stora personliga comeback 2007,  när hon valdes till socialdemokraternas första kvinnliga partiledare. Hon tog över i ett gynnsamt opinionsläge och med vulgärretoriska knep, som när hon kallade den svenska arbetslinjen för ”satanisk” och ”elak”, och genom att utlova guld och gröna skogar åt allt och alla, har Mona Sahlin lyckats behålla ledningen. Samtidigt är stödet för Mona Sahlin mycket lågt bland väljarna och regeringspartierna i Allians för Sverige närmar sig oppositionen med stormsteg!

När insaterna blir högre närmare valet kommer alltfler röda vallöften att hagla över svenska folket, men när Mona Sahlin nu presenterar alla sina löften, om exempelvis sänkt skatt för pensionärerna, så kan man ifrågasätta med vilken trovärdighet hon gör detta. Minns tiden då Mona Sahlin satt i regeringen. Vad lyckades hon att åstadkomma då? Inga sänkta skatter för pensionärerna i alla fall. Tvärtom så minskade människors utrymme i privatekonomin genom flera socialdemokratiska skattehöjningar. Om Mona Sahlin vinner valet väntar nya skattechocker för den som arbetar.   

Mona Sahlin förvaltade inte väljarnas förtroende när hon fick chansen, hon infriade inte folkets förväntningar. Klarar hon att hålla fingrarna borta från statens pengar den här gången? Vad talar för att Mona Sahlin skulle kunna förvalta statens ekonomi när hon nu ber väljarna om en andra chans? Klarar hon av att se väljarna i ögonen? Klarar hon av att ta ansvar och leda landet som Sveriges statsminister?

Mona Sahlin kan glädjas åt att de rödgröna i dagsläget fortfarande leder opinionen, men Monas breda leende riskerar att fastna i halsen på valdagen. Väljarna kommer att minnas varför Sahlin tvingades bort och framförallt så kommer de att sakna svar då de på valdagen ställer sig frågan varför de överhuvudtaget skulle lita på Mona Sahlin? 

Kan det ha varit så att rocklegenden Alice Cooper hade socialdemokraternas partiledare i åtanke när han skrev låten ”Why trust you?”

Christian Carlsson
Förbundsstyrelseledamot
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

 

Uppdatering 2010-04-27:  
GP: Det är ren Tobleronepolitik
SVD: S kräver ursäkt efter Tobleroneuttalande
DN: KD tal om Toblerone fick rödgröna att se rött 

1 tanke på “Mona Sahlin, Why trust you?

  1. Pingback: Hög arbetsmoral i extremväder « Under den lugna korkeken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s