Soldater får vänta på obemannade spaningsflyg

Idag har det rapporterats om att våra soldater i Afghanistan tvingas vänta ytterligare ett halvår på spaningshjälp från obemannade spaningsflyg. Upphandlingen av leasingkontrakt har tydligen blivit försenad. Ännu en gång drabbas alltså våra soldater av förseningar av viktig materiel.

Först var det uniformerna, sedan var det fordonen, därefter helikoptrarna och nu de obemannade spaningsflygen Shadow 200. Flygplanen beräknades vara på plats redan någon gång under årets andra kvartal men den tidsplanen spricker och leveransen kommer att ske tidigast i höst.

Soldaterna på plats i Afghanistan förtjänar den bästa materielen de kan få. Det är samhället skyldiga våra soldater. Med tanke på säkerhetsläget och det omedelbara behovet av obemannade spaningsflyg så är det lätt att frustreras över förseningarna. När Sverige väl får tillgång till sina spaningsplan så kommer det att öka säkerheten markant. Det kommer till exempel öka säkerheten för fordonsko­lonner som ska köra genom områden där de kan bli beskjutna.

Det mindre plan som idag används, Falken, kan inte vara i luften tillräckligt länge för att kartlägga större områden och därför måste Sverige agera. Det snabbaste sättet att få fram plan till svenska soldater uppges vara att hyra israeliska plan som redan finns på plats. Men att göra militära affärer med israeliska företag anses vara känsligt.

Frågan är om det är värt att offra våra soldaters säkerhet för att det råkar vara kontroversiellt att göra affärer med mellanösterns enda demokrati? Allan Widman (fp) anser inte det, och det gör inte jag heller. Svenska soldaters säkerhet måste gå före!

Om Förvarsmakten gör bedömningen att risken är stor för att den afghanska civilbefolkingen vänder oss ryggen om vi leasar israeliska spaningsflyg kvarstår ytterligare ett tänkbart alternativ. Det är att sända JAS 39 Gripen till Afghanistan vilket också Else-Marie Lindgren (kd) har öppnat upp för genom följande formulering i Norrländska socialdemokraten:

” -Vid vårt besök på F 21 har vi fått bekräftat att Jas Gripen skulle kunna göra en värdefull insats för att med hjälp av spaning skydda de svenska trupperna. Flottiljchefen på F 21 är positiv och man har ju övat för det här. Vi ser ingen orsak till att inte använda alla ”verktygen i verktygslådan” för att kunna öka säkerheten för de svenskar som är på plats för att hjälpa till att bygga upp Afghanistan”

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Läs mer om de obemannade spaningsflygen:   

Claes Arvidsson, SVD: Efter dödsbuden

DN: Spaningsplan till trupperna försenade

Ny teknik: Inga obemmanade plan förrän i höst

Nyhetskanalen: Försenade plan för svenska trupper

Ny teknik: Nödrop från Afghanistan. Ge oss nya spaningsplan

Wisemans Wisdoms: Här och nu

1 tanke på “Soldater får vänta på obemannade spaningsflyg

  1. Hej Argumentet att den afghanska civilbefolkningen skulle vända ryggen till om den svenska styrkan skulle använda israeliska UAV förefaller osannoligt då ENgland Kanada Tyskland Holland och Australien redan använder israeliska UAV system i Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s