Internationell konferens om Afghanistan

Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Storbritanniens utrikesminister David Miliband skriver i dagens SVD. De  har publicerat en debttartikel med anledning av att utrikesministrar från hela världen idag samlats i London för att diskutera Afghanistans framtid. Rubriken för debattartikeln är enkel, tydlig och lätt att sluta upp bakom. ”Terrorn ska inte segra i Afghanistan”.

Läs debattartikeln: Terrorn ska inte segra i Afghanistan

Vid den internationella konferensen beslutades bland annat att talibanerna ska bjudas in till ett nationellt rådsmöte som ska behandla fred, försoning och integrering. Det återstår att se hur givande dessa samtal kommer att bli. Vi hoppas givetvis på det bästa. Förhoppningsvis kan talibanerna försvagas om man lyckas erbjuda alternativ åt de som stöder talibanerna av ekonomiska intressen för att skydda sina opiumodlingar. Det är dock svårt att se att rådsmötet skulle kunna leda till en fredlig lösning. Talibanerna drivs av en islamistisk fundamentalism. De stod och för ett skräckvälde när de styrde Afghanistan. De förvandlade landet till en frizon för islamistisk terrorism. Vi kan aldrig accepetera att dessa krafter får reellt inflytande igen. ”Terrorn ska inte segra i Afghanistan”.

På konferensen i London deltog Afghanistans president Hamid Karzai. Hans budskap var att Afghanistan kommer att behöva västvärldens hjälp i uppemot 15 år. Konferensen uttalade att afghanska styrkor ska överta säkerheten i landet ”så snart som möjligt” vilket är en rimlig hållning. Karzai menade dock att detta bör dröja minst fem år. Sverige bör givetvis stanna i Afghanistan så länge som vi behövs och efterfrågas av den afghanska regeringen!

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

1 tanke på “Internationell konferens om Afghanistan

  1. Det är omoraliskt av Carl Bildt att tala om för de svenska soldaterna att de ska dö i en kamp om president Obama gör verklighet av att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan innan nästa val.

    Den främsta regeln för att utkämpa ett krig är att vinna det, men jag misstänker att det inte är Obamas avsikt. Vilket naturligtvis kommer att påverka den svenska styrkan i Afghanistan. Jag är rädd för att Obama kommer att dra tillbaka alla amerikanska trupper så snart som möjligt. Men vad kommer då att hända med det svenska engagemanget?

    Själv tycker jag att vi måste ha en tidsram på minst 50 år för Afghanistan. Liksom var fallet med Tyskland efter det andra världskriget.

    Du kan läsa mer om detta i min artikel ”Krig och fred enligt Carl Bildt” på min blogg här:

    http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/krig-och-fred-enlig-carl-bildt.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s