Charlie Weimers på Folk och Försvar

Kristdemokratiska Ungdomsförbundets förbundsordförande har talat på Folk och Försvars rikskonferens. Weimers reflekterade kring Lissabonfördragets konsekvenser för utrikes- och säkerhetspolitiken.

Weimers inledde med att tala om EU:s höga representant i utrikes- och säkerhetsfrågor, Catherine Ashton. Därefter nämnde han vikten av en gemensam energisäkerhet inom unionen och avslutningsvis reflekterade han kring solidaritetsklausulen. Weimers ifrågasatte om vi verkligen vet vad vi menar när vi talar om solidaritetsklausulen.

Charlie sa bland annat:

När försvarspolitikerna häromdagen stod uppe på scen och diskuterade Sveriges agerande i händelse av ett spänt säkerhetspolitiskt läge mellan ett baltiskt land och Ryssland så var det som om de gamla säkerhetspolitiska uppfattningarna gjort entré i 2000-talet. Från socialdemokratiskt håll varnades det för att provocera den ryska ledningen, och visst fanns den neutrala ryggradsreflexen på plats när en enig panel förklarade att Sverige har en ”moralisk plikt” att bistå vår trängda baltiska granne samtidigt som ”inga garantier kan ges”.
Vän av ordning invänder kanske att det handlar om att vara realistisk, och att det helt enkelt handlar om att förhålla sig till en verklighet där Sverige faktiskt inte kan ge några garantier.

I sådana fall bör vi avstå från att avge en solidaritetsförklaring som inte betyder något. Alternativet är att sätta tyngd bakom formuleringarna, och förändra politiken så att vi i planeringen av framtidens försvar utgår ifrån säkerhetssituationen i vårt närområde och vår förmåga att leva upp till löftet om att ge militärt stöd. Det är med tanke på solidaritetsförklaringen därför inte på något sätt orimligt att tala om såväl ökade anslag som Sverigedoktrinen.”

Det var många deltagare på konferensen som kom fram efter talet för att tacka Weimers. Roligt att KDU får beröm från tunga personer! 

Se Charlie Weimers och Adam Cwejman reflektera här (42 min in i klippet).

Läs hela Weimers anförande: Vad menar vi med solidaritetsförklaringen?

1 tanke på “Charlie Weimers på Folk och Försvar

  1. Pingback: Folk och Försvars Rikskonferens 2011 « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s