Sälenkonferensen (dag 2)

Statsminister Fredrik Reinfeldt

Programmet för dagen startade efter lunch med tal av Statsminister Fredrik Reinfeldt. Statsministern inledde med att nämna våra svenska soldater i Afghanistan som angripits i nya attacker. En hemmagjord bomb detonerade intill en gemensam fordonskolonn och soldaterna besköts med finkalibrig eld. Två afghanska soldater sårades men inga svenskar har rapporterats skadade. Imorse drabbades även Kabul av nya attacker vilket vittnar om det försvårade läget i Afghanistan. Sveriges insats behövs. 

Statsministern ställde den befogade frågan till de som förespråkar ett svenskt tillbakadragande (vänsterpartiet) om någon annan ska göra jobbet eller om alla ska åka hem? Och om alla ska åka hem så måste man vara medveten om att man lämnar Afghanistans öde i händerna på talibanerna, de som vill klippa fingrarna av de som erbjuder flickor skolgång. Som statsministern nämnde senare i sitt tal så kan inga pressmeddelanden eller uttalanden rädda människoliv. Det krävs att Sverige är närvarande och finns på plats för att hjälp för att göra verklig skillnad.

I talet underströk statsministern att dagens försvar inte är detsamma som det försvar vi hade förr, bland annat beroende på Sovjetunionens fall, men att den eviga freden inte kom för det. Istället för att stater ställs mot varandra så handla det idag oftare om hur befintliga stater håller på att falla sönder.

Fredrik Reinfeldt talade också positivt om EU och unionens betydelse för säkerhetspolitiken i Sverige och omvärlden. Inom EU bygger vi vår säkerhet gemensamt och tillsammans med andra. Statsministern menade också att det finns en stor efterfrågan på EU-insatser runt om i världen och han beskrev det som positivt att världens inte aländer känner sig direkt tvungna att ringa till USA för att be om häjlp. Statsministern hoppas att den europeiska unionen ska bli en tung internationell aktör i världen. I och med Sveriges nya insatsorganisation menar statsministern att vår förmåga att utföra jobbet ökar i takt med efterfrågan på EU:s insatser.

 

De rödgrönas försvarspolitik

Idag presenterade Mona Sahlin (s) den rödgröna överenskommelsen som det spekulerats om under de första dagarna av konferensen. Efter att ha inlett med några ord om situationen på Haiti kommenterade hon statsministerns anekdot om lumparminnen genom att tala om att hon själv aldrig gjort värnplikt. Hon beskrev det som något positivt. Eftersom hon inte själv gjort lumpen så menade hon att hon med ”fräscha ögon kan se på försvaret”. Det där med att betrakta erfarenhet som något positivt är kanske förlegat inom socialdemokratin.

Sahlin presenterade fyra fundament för den rödgröna överenskommelsen. Fundamenten var militär alliansfrihet, ökat samarbete i Norden och Östersjön, ett starkare EU och ett starkare FN. Utifrån Mona Sahlins tal och efterföljande frågor kan vi konstatera följande om de rödgrönas försvarspolitik:

 • Oppositionens partier står fast vid besparingar inom försvaret med 2 miljarder kronor utan att vara överens om vad man ska spara på! 
 • De rödgröna säger nej till att Sverige ska leda Nordic Battlegroup (men önskar samtidigt att Sverige ska ta en ledande roll i samarbetet i vårt närområde, i Norden och Barents hav).
 • Nej till svenskt deltagande i NATO:s snabbinsatsstyrkor.
 • Oppositionen vill se ökat försvarspolitiskt samarbete med Ryssland.
 • Gasledningen ska inte användas som en förevändning för ökad militär närvaro i Östersjön (att övertala Ryssland att använda civil övervakning av gasledningen är istället en prioriterad fråga för oppositionen).
 • Oppositionen vill se ett starkare EU (Ohly är säkert jättenöjd över det).
 • Mona Sahlin talade om att Europa inte är helt fritt. (Hon nämnde problemet med främlingsfientlighet och minaretförbudet i Schweiz men glömde att nämna kommunistdiktaturen Vitryssland!).
 • Utvidgningen av EU ska fortsätta och Sahlin hälsade Turkiet särskilt välkommen. ”Frågan är inte om utan när Turkiet kan bli medlemmar” sa Mona Sahlin.
 • Sahlin anklagade regeringen för att ha varit passiva när det gäller nedrustning. Med tanke på de rödgrönas budgetförslag finns all anledning att tro att de kommer att lyckas bättre, åtminstone när det gäller Sveriges nedrustning.
 • De rödgröna återinför inte värnpliktsstystemet om de vinner valet. Istället föreslår man en översyn av det frivilliga systemet efter ett år.  
 • Oppositionen är fortfarande oenig i den viktiga frågan om Sveriges deltagande i Afghanistan. Vänsterpartiet kräver fortfarande ett trupptillbakadragande.
 • Mona Sahlin stänger inte dörren för en vänsterpartistisk försvarsminister om hon vinner valet i september. Inget nytt men ett starkt skäl att rösta borgerligt!

Läs vad Niklas Wykman (muf) skriver om den rödgröna försvarspolitiken: Sahlins pauspolitik är naiv, farlig och osolidarisk

Läs Charlie Weimers (kdu): Fortsatta frågetecken om Afghanistan och nedskärningar efter Sahlins tal

Läs SVD:s Göran Eriksson: Rödgröna oeniga om försvar

Läs Expressens Karl-Johan Karlsson: Rödgröna inte överens om Afghanistan

Läs SVT:s Mats Knutsson: Röd-grön antiklimax om försvaret

Läs moderaternas Per Schlingman: De rödgröna klarar inte att ta ansvar för soldaterna i Afghanistan

Afghanistan and Pakistan – a political and strategic approach

Natos och Storbritanniens General Sir John McColl var dagens tredje talare och det på temat Afghanistan och Pakistan. Han inledde med att rikta ett stor tack till Sverige för våra insatser, särskilt i Afghanistan. Han beskrev de svenska soldaterna som mycket professionella och högt värderade vilket bekräftar det goda rykte som svenska soldater har internationellt.

General McColl betonade sambandet mellan de säkerhetsskapande och civila insatserna. Möjligheten att erbjuda sjukvård och utbildning åt det afghanska folket är beroende av den polisiära och militära verksamheten. Han berättade också om att utvecklingen gått framåt i Afghanistan, trots att mediebilden ofta är en annan. Utvecklingen har gått fram både vad gäller utbildning, sjukvård, infrastruktur och den afghanska ekonomin.

Den brittiske NATO-officeren betonade också att kriget i Afghanistan inte kan vinnas enbart med militära medel utan genom både militärt och civilt samarbete. Nyckeln till framgång i Afghanistan brukar beskrivas som att det handlar om att vinna ”the Hearts and Minds of the Afghan People”. Därför var det oerhört glädjande att höra att stödet för den interantionella närvaron i Afghanistan ökar. En stor majoritet av det afghanska folket vill att de internationella trupperna ska stanna i landet.

General McColl pratade om att Afghanistan och Pakistan står inför liknande utmaningar och att utvecklingen i såväl Afghanistan som Pakistan är avgörande för framgångarna i kampen mot talibanerna. General McColl efterlyste en ökad dialog och ökat samarbete med Pakistan och underströk vikten av att västvärlden visar ett brett och genuint engagemang för Pakistan. Vi måste försäkra Pakistan om att vi vill vara deras vänner vilket inte på något sätt är självklart i Pakistan. Särskilt viktigt är att en dialog förs för att åstadkomma förändringar av gränsbevakningen mellan Afghanistan och Pakistan.

General Sir John McColl var optimistisk inför framtiden i Afghanistan och han presenterade fem punkter för att beskriva varför:

 1. Det finns en strategi på plats som sätter Afghanistan, den afghanska regeringen och det afghanska folket i centrum för operationen.
 2. Ökade resurser. Vi har äntligen fått en situation där målen börjar matchas med tillräckliga medel, menade McColl.
 3. Den afghanska armén och polismyndigheten växer sig allt starkare. Samtidigt håller man på att minska narkotikahandelns omfattning och bryta länken mellan opiumodlarna, den organiserade brottsligheten och talibanerna. Det är narkotikahandeln som finansierar den organiserade brottsligheten och talibanernas verksamhet. Utan narkotikan försvagas talibanerna.
 4. Pakistans regering gör framsteg, även om mycket återstår vad gäller att bekämpa korruptionen.
 5. Vi har det afghanska folkets stöd. Det afghanska folket minns hur det har varit och vill inte ha tillbaka talibanerna.

Som nycklar till framgång nämnde General McColl beslutsamhet och tålamod samt nära samarbete med den afghanska regeringen. På frågan hur det skulle uppfattas om Sverige drog tillbaka de svenska trupperna från Afghanistan så svarade han att det skulle vara djupt olyckligt och framhävde återigen att en ïnsats som den i Afghanistan kräver beslutsamhet, tålamod och ledarskap. McColl menade att ett svenskt tillbakadragande även skulle riskera att underminera stödet för andra länders deltagande.

 

Överste Olof Granander

Överste Olof Granander är nyss hemkommen från Afghanistan efter att ha lett den svenska insatsen FS17. Överste Granander delade General McColls uppfattning att mycket positivt som händer i Afghanistan faller mellan stolarna i medierapporteringen och förövrigt delade han med sig av personliga upplevelser och reflektioner kring Afghanistan.

”Militärverksamhet ska inte bedrivas om man inte har militär utrustning att göra det” slog överste Granander fast och talade om det stora värdet av att ha fått stridsfordon 90 på plats i Afghanistan. Han beskrev också hur terrängfordonet Galten möjliggjort understöd till afghanska soldater som inte hade varit möjligt med de Toyota Landcruisers som användes av de svenska soldaterna inledningsvis.

Överste Olof Granander kom också med ett förslag om att bjuda in afghanska officerare till Sverige för övning. Han nämnde också att vi nu med längre träning i den nya insatsorganisationen kommer att möjliggöra att förbanden blir mer flexibla när det gäller att verka i olika miljöer. Som det ser ut idag så hinner man framförallt att träna på strid i bebyggelse men i Afghanistan är skjutavstånden långa vilket innebär svårigheter för de svenska soldaterna. 

Anna Karin Enström, särskilt sändebud Afghanistan, betonade vikten av att lära av erfarenheten och att inte dra tillbaka de svenska trupperna för tidigt och det är bara att instämma. 

Kvällen avslutas just nu med den svenska försvarsindustrin som tema och efter det väntar festligheter tillsammans med våra kollegor i Ung Allians!

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

2 tankar på “Sälenkonferensen (dag 2)

 1. Pingback: Rödgrön baksmälla i Sälen « Charlie Weimers

 2. Pingback: Folk och Försvars Rikskonferens 2011 « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s