Folk och Försvars Rikskonferens 2010

Försvarsminister Sten Tolgfors talar på Folk och Försvars rikskonferens 2010. (Foto: Charlie Weimers)

Befinner mig i Sälen med KDU:s förbundsordförande Charlie Weimers för att delta på Folk och Försvars rikskonferens. Vi tog bilen från Stockholm och tajmade väl vår ankomst med den buss som tagit försvarsminister Sten Tolgfors och ÖB Sverker Göransson till konferensen. Ett stort pressuppbåd och påslagna kameror mötte mig och Weimers vid Högfjällshotellet. Trevligt!

Dagen inleddes med tal från försvarsminister Sten Tolgfors. Försvarsministern talade i mångt och mycket om försvarsmaktens nya insatsorganisation, och om regeringens politik. Talet bjöd inte på några större överraskningar. Om man ska lyfta fram något positivt så var det att Sten Tolgfors nämnde regeringens ambitioner om en sammanhållen veteranpolitik. Trots att Sverige bedrivit insatser internationellt sedan 1948 har ingen samlad veteranpolitik funnits på plats. Förrän nu.

Försvarsministern varnade också för vad ett rödgrönt regeringsskifte efter valet i september skulle kunna innebära. Det ska bli intressant att se vad de rödgröna har för gemensamma förslag att presentera under morgondagen…

Vi har också fått lyssna till överbefälhavare Sverker Göransson. ÖB talade bland annat om medias ansvar för bilden som sätts av försvarsmakten och om behovet av att vända den negativa mediala bilden av försvarsmakten. Det var intressant eftersom medias ansvar för den negativa rapporteringen om försvarsmakten och försvarets internationella insatser även diskuterades på seminariet  som United Kingdom Defence Association anordnade i Manchester.

I övrigt innebar ÖB:s tal ett ökat fokus på vårt närområde. Norden och Barents Hav har åter kommit att hamna i blickgånget. De har blivit strategiskt viktiga områden när kampen om naturresurser väntas hårdna. Betydelsen av energisäkerheten kommer att öka. ÖB nämnde också Afghanistan och beskrev utvecklingen i Pakistan, förmågan att utbilda den afghanska militären samt civil-militär samverkan som avgörande faktorer.

ÖB kom också med ett försvarspolitiskt förslag och efterfrågade en så kallad ”soldatledighet” liknande föräldraledighet. ÖB menade att den som söker sig till det frivilligga insatsförsvaret för att tjäna Sverige bör vara försäkrad om att få ha jobbet kvar när han återvänder.

Claes Arvidsson från Svenska Dagbladet analyserade försvarsministerns respektive överbefälhavarens tal på ett träffande sätt! Han beskrev att det försvarspolitiska läget i Sverige under 90-talet präglades av en ideologi om ”den eviga  freden” men att den tiden är förbi i och med Georgienkriget. Precis som KDU gjort tidigare i veckan så välkomnade Claes Arvidsson Folkpartiets förslag för att skapa ett starkare försvar.

Expressens Anna Dahlberg fick också möjlighet att uttala sig om den försvarspolitiska debatten och hon gjorde det på temat ”Farväl till förnyelsen” och hänvisade till att konservativa strömningar tagit allt större plats i den försvarspolitiska debatten. Som exempel på detta nämnde hon stödet för värnplikten, ett ökat fokus på det nationella försvaret och om en vilja att värna den svenska vapenindustrin. Som försvarspolitisk talesman för KDU kan man inte låta bli att känna sig träffad!

Lars Fresker från Officerförbundet talade om att det nu är bättre balans mellan försvarsmaktens uppgifter och de resurser som försvaret tilldelas. Det kan vid första anblick betraktas som något positivt, men balansen beror snarare på att uppgifter skalats bort än att resurser skjutits till, vilket är beklagligt.

Dagen avslutades med en avslöjande diskussion om Solidaritetsförklaringen. Liberala Ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman twittrade och konstaterade att ”Panelen var tydlig med att solidaritet i teorin och inte i praktiken gäller” och Charlie bloggade om paneldiskussionen och skrev:

”Under debatten är alla eniga om att vi har en ”moralisk plikt” att hjälpa till om något av våra grannländer angrips. Lika eniga är de om att vi inte kan ge några garantier. Intet nytt under Sälensolen.”

”Vad hände med raka rör? Om vi inte har skuggan av en chans att rent praktiskt bistå våra grannländer bör vi vara lite mer lugna med att avge solidaritetsförklaringar. Alternativt får regeringen ta konsekvensen av Solidaritetsförklaringen och stärka försvaret i den omfattning som krävs för att leva upp till den påstådda solidariteten.”

1 tanke på “Folk och Försvars Rikskonferens 2010

  1. Pingback: Folk och Försvars Rikskonferens 2011 « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s