Var står Göran Hägglund i försvarspolitiken?

Skriver tillsammans med Charlie Weimers på Newsmill idag:

”Vi vet var de rödgröna står och vi tänker ta den försvarspolitiska striden mot dem. Vi vet nu också var Jan Björklund står inom försvarspolitiken och vi gillar det vi ser, men var står vår egen partiledare?”

Gå till direkt till Newsmill: KDU: Var står Göran Hägglund i försvarspolitiken?

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) har länge uttryckt oro över det svenska försvarets bristande förmåga, över utvecklingen i Ryssland och runt Östersjön. Vi har krävt höjda anslag till det svenska försvaret, att Sveriges närvaro i Östersjön ska utökas och att stående förband på Gotland måste övervägas.

KDU välkomnar därför Jan Björklund med fleras debattartikel på SVD Brännpunkt från den 14 januari. De skriver att försvaret av Sverige måste stärkas och föreslår bland annat att återupprätta Gotlandsbrigaden, färdigställa och förbandssätta Visbykorvetterna, bevara alla moderna befintliga stridsvagnar, stridsfordon, artilleri- och luftvärnsystem samt behålla storleken på dagens flygvapen. Björklund är också beredd att öka försvarsbudgeten.

Detta ligger i linje med vad KDU tidigare har krävt. Frågan vi ställer oss är var kristdemokraterna står i denna fråga och varför det är så tyst ifrån kristdemokraternas partiledning?

Ryssland är mer auktoritärt än på mycket länge, den ryska säkerhetstjänsten har gjort tillslag mot människorättsorganisationer för att beslagta dokumentation om ryska övergrepp under Stalintiden. Stalin beskrivs dessutom allt oftare som en hjälte i ryska skolböcker. Detta tillsammans med det Georgienkriget och Moskvas massivt expanderande försvarsbudget, visar bilden av ett förändrat Ryssland som av säkerhetspolitiska skäl måste tas på allvar.

Ryssland genomförde under hösten 2009 sin största militärövning intill Sverige sedan 1981. Den omfattande militärövningen genomfördes tillsammans med kommunistdiktaturen Vitryssland. I ryska medier talades öppet om att ett av övningens syften var att Ryssland ska ha förmåga att försvara den ryska gasledningen som kommer att dras genom Östersjön, och dessutom genom svensk ekonomisk zon.

Den ryska militärövningen har redan hunnit göra tydliga säkerhetspolitiska avtryck i vårt närområde. Estland har krävt fler NATO-övningar till Baltikum och USA har meddelat att man kommer att genomföra en ny typ av militärövningar i området. USA ska också upprätta en amerikansk militärbas i Polen efter polsk vädjan.

Samtidigt planerar Ryssland en historisk fallskärmsfällning över nordpolen vilket lett till att Kanada utlovat en motreaktion om denna genomförs. Det säkerhetspolitiska läget förändras.

Den ryska intressesfären utvidgas och det är uppenbart att det säkerhetspolitiska vakuum i Östersjön som Sverige bidragit till nu riskerar att skapa problem. Om Ryssland har som ambition att fylla detta vakuum finns en risk för att det säkerhetspolitiska läget försämras. Därför måste Sverige redan nu visa att vi är beredda att ta ansvar för säkerheten i vårt eget närområde och på vårt eget territorium.

Mona Sahlin tänker, trots detta, föreslå nya miljardbesparingar i det svenska försvaret om de rödgröna vinner valet senare i år. Det verkar som om vänsterpartiets Lars Ohly ensamt tagit fram de rödgrönas analys av utvecklingen i Ryssland.

Vi vet var de rödgröna står och vi tänker ta den försvarspolitiska striden mot dem. Vi vet nu också var Jan Björklund står inom försvarspolitiken och vi gillar det vi ser, men var står vår egen partiledare?

Kristdemokraterna har inte varit tydliga med försvarspolitiken och Kristdemokratiska Ungdomsförbundet kräver därför svar. Vi uppmanar Göran Hägglund att komma ut i debatten. Hur ser han på den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde och hur förhåller han sig till de förslag som Jan Björklund presenterat och KDU välkomnar? Våra väljare förtjänar ett tydligt besked.

Charlie Weimers, ordförande (KDU)

Christian Carlsson, försvarspolitisk talesman (KDU)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s