Ryssland får kontroll över u-båtarna

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) är motståndare till byggandet av den 120 mil långa gasledningen genom Östersjön. Konsekvenserna av gasledningen mellan Ryssland och Tyskland analyserades idag i Sveriges Radios Ekot Special. Analysen ger oss vatten på vår kvarn i vårt motstånd till gasledningen.

I inslaget nämndes bland annat att gasledningen kommer att kunna ge Ryssland ökad kontroll över u-båtstrafiken i Östersjön. Med hjälp av sensorer i kablar så kommer Ryssland att kunna registrera varje svensk u-båt som passerar gasledningen. Den ryska intressezonen i Östersjön utvidgas. KDU har krävt att Sveriges närvaro i Östersjön måste utökas.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

1 tanke på “Ryssland får kontroll över u-båtarna

  1. USA och NATO drev under kalla kriget en sonarkedja mellan Storbritannien-Island-Grönland (SOSUS) med vilken man kunde kontrollera all undervattentrafik som gick ut i Atlanten. Framförallt var man intresserad av de ryska attackubåtarna och de ubåtar som hade mer korträckviddiga kärnvapen och som skulle patrullera utanför den amerikanska kusten.

    Det förefaller mig mycket otroligt att Ryssland inte tar tillfället i akt göra en egen sonarkedja i Östersjön samtidigt som man lägger ut Nord Stream. Det är väl känt att det förekommit en hel del militär personal ombord på de civila ryska prospekteringsfartygen. Med tanke på passiva sonarers stora räckvidder kommer Nord Stream och dess lämpliga sträckning bli en mycket försvårande faktor för all undervattenstrafik i Östersjön, men kommer även att kunna användas till att övervaka övervattenstrafik. Genom sträckningen triangulerar man också lätt olika ljud för exakt positionsbestämning. Det är bara att gratulera Ryssland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s