Debatt NWT: Stöd de svenska utlandssoldaterna

Idag skriver jag och KDU:s ordförande, Charlie Weimers, en debattartikel i Nya Wermlandstidningen (NWT). Debattartikeln handlar om vikten av att svenska folket visar sitt stöd för våra svenska utlandssoldater och den presenterar de initiativ som  Kristdemokratiska Ungdomsförbundet har tagit för att förenkla för människor att visa detta stöd.

Läs hela debattartikeln: Stöd de svenska utlandssoldaterna 

En av de viktigaste förändringarna av den svenska säkerhetspolitiken under 2000-talet är att vi sedan årsskiftet 2001/2002 varit en del av den internationella styrka som varje dag riskerar sina liv för ett friare och säkrare Afghanistan. Anledningarna till vårt engagemang är flera, men framförallt handlar det om en moralisk plikt att bidra i de svåraste stunderna. Sverige har en lång tradition av medmänsklighet och stöttning av våra medmänniskor i de fattigare och oroligare delarna av världen. Utöver vårt jämförelsevis höga bistånd har omkring 100 000 svenskar deltagit i internationella fredsbevarande insatser under de senaste drygt 50 åren.

Situationen i Afghanistan har förvärrats under det senaste året. Svenska soldater har tidigare dödats, och flera svenska soldater har skadats allvarligt på sistone. I en sådan situation är det viktigt att soldaterna i Afghanistan inte ska behöva känna att de bedriver insatsen för fred och frihet i ensamhet, bortglömda av resten av samhället. Det är Sverige som nation som bedriver insatsen i Afghanistan. Soldaterna förtjänar därför med rätta hela det svenska folkets stöd. Det minsta vi här hemma kan göra för att dra vårt strå till stacken är att stödja våra soldater i deras strävanden för frihet och demokrati.

Det finns få som engagerar sig för våra soldater utomlands. Få vet ens om vad insatserna egentligen handlar om och många politiker verkar inte vilja kännas vid vad man varit med och beslutat om. Skulle man som privatperson vilja visa sitt stöd för utlandsstyrkan är det svårt att veta vart man kan vända sig. Det är i princip endast anhöriga som skickar hälsningar till Afghanistan och Kosovo. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) vill ändra på detta. Vi vill visa vårt stöd för de soldater som tjänstgör i dag, de som återvänt hem, som tidigare tjänstgjort och dessas familjer. Därför lanserar vi nu hemsidan http://www.stodvarasoldater.se, och skickar julklappar i form av DVD-boxar, saltlakris och annat smått och gott till utlandssoldaterna i Mazar-e-Sharif.

På hemsidan har KDU samlat information om insatserna och om hur man som privatperson eller företag kan stödja våra soldater. Det finns information om hur man kan köpa ”Gula bandet”, stödja stiftelser, veteran- och anhörigstödsorganisationer till förmån våra soldater. Det finns också information om hur man kan komma i kontakt med svenska soldater och det finns möjlighet att framföra hälsningar direkt på hemsidan.

Skriv ett brev, skicka ett julkort eller en julklapp. Skolklasser i andra länder skriver brev och ritar teckningar till sina utlandssoldater, varför skulle inte det kunna ske i Sverige? För oss här hemma är ett brev en liten insats, men förhoppningsvis kan det göra skillnad i Mazar-e-Sharif eller Pristina.

Vi har att se fram emot ett fridfullt julfirande i dessa tider av advent. Vi önskar även en fridfull jul åt våra soldater utomlands – så långt det är möjligt när man dagligen lever med risken att bli utsatt för eldöverfall och indragen i strid. Kristdemokratiska Ungdomförbundet har valt att sända en julklapp till de svenska soldaterna i Afghanistan. Vi hoppas att våra små julklappar och uppmuntrande hälsning ska kunna bidra till att sprida glädje och julefrid bland soldaterna på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Besök http://www.stodvarasoldater.se och gör samma sak. Visa stöd för våra soldater!

Charlie Weimers
Förbundsordförande, KDU
Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman, KDU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s