Debattartikel på Newsmill: Skicka en julklapp och stöd utlandssoldaterna

Idag publicerades min och Charlie Weimers debattartikel om varför vi startat www.stodvarsoldater.se och varför KDU sänder julklappar till de svenska soldaterna i Afghanistan. Läs debattartikeln: Skicka en julklapp och stöd utlandssoldaterna

Det är lätt att beklaga sig över det svenska vintermörkret en regnig och ruskig dag i december. Vissa modiga svenskar befinner sig dock i en annan del av världen och har betydligt större saker att oroa sig för än decembervädret. De riskerar sina liv i ett fjärran land, långt bort från familj och vänner. Det gör de för att främja frihet, demokrati och säkerhet i Sverige och omvärlden.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) vill framföra en hälsning till de som befinner sig eller befunnit sig i utlandstjänst – vår tids moderna hjältar. Vi känner stor tacksamhet för era insatser utomlands. Vi är stolta över er och vad ni uträttar. Era uppoffringar hedrar er. Vi sänder denna uppmuntrande hälsning för att ni förtjänar vårt stöd och i hopp om att ni vill fortsätta att utföra goda insatser för vårt land och medmänniskor i vår omvärld. Ingen ska någonsin behöva tvivla när det gäller vårt fulla stöd för våra svenska soldater utomlands.

Situationen i Afghanistan har förvärrats under det senaste året. Svenska soldater har tidigare dödats och flera har skadats allvarligt på sistone. Soldaterna i Afghanistan får inte känna att de bedriver insatsen för fred och frihet i ensamhet, övergivna av resten av samhället. Det är Sverige som nation som bedriver insatsen i Afghanistan. Soldaterna förtjänar därför inte bara KDU:s utan hela det svenska folkets stöd. Det minsta vi här hemma kan göra för att dra vårt strå till stacken är att stödja våra soldater i deras strävanden för frihet och demokrati.

Det finns få som engagerar sig för våra soldater utomlands. Få vet ens om vad insatserna egentligen handlar om och många politiker verkar inte vilja kännas vid vad man varit med och beslutat om. Det får vara slut med det.

I många andra länder finns insamlingar till stöd för veteraner, skadade eller till minne av de som stupat på internationella uppdrag eller som särskilt utmärkt sig. KDU välkomnar de initiativ som på senare tid tagits för att få till stånd liknande verksamhet i Sverige. Vi vill visa vårt stöd för de soldater som tjänstgör idag, de som återvänt hem, som tidigare tjänstgjort och dessas familjer. Därför lanserar vi nu hemsidan http://www.stodvarasoldater.se, och skickar denna vecka julklappar i form av DVD-boxar, saltlakris och annat smått och gott till utlandssoldaterna i Mazar-e-Sharif.

På hemsidan har KDU samlat information om insatserna och om hur man som privatperson eller företag kan stödja våra soldater. Det finns information om hur man kan köpa ”Gula bandet”, stödja stiftelser, veteran- och anhörigstödsorganisationer till förmån våra soldater. Det finns också information om hur man kan komma i kontakt med svenska soldater och det finns möjlighet att framföra hälsningar direkt på hemsidan.

Skriv ett brev, skicka ett julkort eller en julklapp. Skolklasser i andra länder skriver brev och ritar teckningar till sina utlandssoldater, varför skulle inte det kunna ske i Sverige? För oss här hemma är ett brev en liten insats, men förhoppningsvis kan det göra skillnad i Kabul eller Pristina.

Vi har att se fram emot ett fridfullt julfirande i dessa tider av advent. Vi önskar även en fridfull jul åt våra soldater utomlands – så långt det är möjligt när man dagligen lever med risken att bli utsatt för eldöverfall och indragen i strid. Kristdemokratiska Ungdomförbundet har valt att sända en julklapp till de svenska soldaterna i Afghanistan. Vi hoppas att våra små julklappar och uppmuntrande hälsning ska kunna bidra till att sprida glädje och julefrid bland soldaterna på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Besök http://www.stodvarasoldater.se och gör samma sak. Visa stöd för våra soldater!

Charlie Weimers
Förbundsordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

www.stodvarasoldater.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s