Förbundsråd 2009 – Utvecklingspolitik

DSC00860
Charlie Weimers talar på KDU:s förbundsråd i Kristianstad

I helgen har jag varit i Kristianstad. Kristdemokratiska Ungdomsförbundets förbundsledning och distriktsledningarna samlades för förbundsråd. Vi fastställde budget, val- och verksamhetsplan för 2010, lyssnade på intressanta tal och antog en ny utvecklingspolitisk rapport. Charlie Weimers tal om internationell politik var en av helgens höjdpunkter. Läs hela talet: Ofriheten, fattigdomen och terrorismen ska besegras 

Göran Hägglunds talskrivare, Fredrik Haage, föreläste under lördagen om opinonsbildning och Kristdemokraternas integrationspolitiske talesman, Michael Anefur talade om Sveriges integrationsproblem. Det var ett mycket omtyckt tal. Anefur slog för det första fast att våra grundvärderingar inte är förhandlingsbara. Kristdemokraterna står för en öppen och välkomnande attitityd gentemot de som tvingas fly. Han var samtidigt tydlig med att svensk lag gäller alla som bor i Sverige och att en annan kulturell bakgrund inte under några som helst omständigheter ursäktar ett brottsligt beteende. Anefur erkände också att den socialdemokratiska integrationspolitiken varit ett stort misslyckande och att Kristdemokraterna förstår medborgarnas frustration.  

På söndagen var det dags att anta den utvecklingspolitiska rapporten. Deltagarna  verkade mycket nöjda med utfallet. Nedan följer några förslag i punktform hämtat från rapporten:

  • Sveriges biståndspolitik ska vara generös och styras av effektmål.  
  • Sverige måste aktivt verka för att samordna sina biståndsmål med andra länder.
  • En större del av biståndet bör ske genom microkrediter.
  • Sverige måste ha enhetliga och absoluta krav för samarbete med mottagarländer och inget bistånd utöver humanitärt bistånd ska delas ut till länder som inte uppfyller dessa krav.
  • Inför avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer som arbetar med utveckling i fattiga länder.
  • Sjukvård och utbildning ska vara prioriterade områden för den svenska biståndspolitiken.
  • Sverige bör ta initiativ till multilaterala överenskommelser med läkemedelsföretag för indirekta subventioner av läkemedel.
  • Biståndsbudgeten ska vid behov kunna användas för väpnade insatser som stödjer biståndsverksamhet.
  • Ökad frihandel är ett prioriterat mål för svensk utvecklingspolitik.
  • EU:s jordbrukspolitik CAP ska fasas ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s