Fler soldater till Afghanistan

Idag gästbloggar jag på ”Din politiska röst i Sverige”. Bloggen bedrivs av KDU:s Mattias Grängzell. Mattias bad mig skriva ett inlägg om förstärkningen av den svenska insatsen i Afghanistan. Nedan följer mitt inlägg:

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har nyligen presenterat att regeringen tänker föreslå att den svenska insatsen i Afghanistan skall förlängas till den 31 december 2010. Försvarsmakten har meddelat att insatsen kommer att förstärkas med fler soldater. Det är bra att Sverige och regeringen fortsätter att ta ansvar för säkerheten och den allvarliga situationen i Afghanistan medan socialdemokraternas samarbetspartner vänsterpartiet kräver ett svenskt tillbakadragande.

Genom vår närvaro i Afghanistan bidrar vi till att sprida frihet, demokrati och säkerhet till det afghanska folket. Vi hindrar talibanerna från att återta makten i Afghanistan och förhindrar därmed också att landet återfaller i att fungera som en frizon för islamistisk terrorism. 

Talibanerna som tidigare styrde landet understödde inte bara terrorism. Det var en regim som stod för fruktan och förtryck. Flickor hindrades från att gå i skola, tvingades bära burka och kvinnor förbjöds att lämna hemmet. Lärare som erbjöd kvinnor undervisning riskerade dödsstraff och människor avrättades på stora fotbollsarenor. Den svenska insatsen i Afghanistan gör utan tvekan stor skillnad för det afghanska folket.

På senare tid har det säkerhetspolitiska läget i landet förvärrats och några av våra soldater har skadats i strider mot talibanerna. Behovet av de svenska insatserna minskar dessvärre inte bara för att hotbilden förhöjs. Vår insats kommer tvärtom att bli än viktigare framöver och soldaterna förtjänar allt stöd de kan få.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) välkomnar försvarsmaktens beslut att tillfälligt förstärka den svenska insatsen med 50 soldater. Förstärkningen sker blad annat med anledning av den andra valomgången i det afghanska presidentvalet. En tillfällig förstärkning är dock inte tillräcklig.

KDU vill sända fler soldater till Afghanistan. Vi kräver en utökning av den svenska insatsen från de 500 soldater som redan är på gång till 630 soldater. Det skulle innebära en ökning av den svenska insatsen med 25 % vilket också är vad försvarsmakten efterfrågat.

Fler soldater skulle öka tryggheten för de svenska soldaterna på plats och det skulle förstärka de svenska utbildningsinsatserna och samarbetet med de afghanska myndigheterna. Förstärkningen skulle också möjliggöra en utökad svensk underrättelseverksamhet vilket är nödvändigt för att täcka det stora område som Mazar-i-Sharif utgör.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet tycker att det är bra att regeringen visar att den är beredd att ta ansvar för det säkerhetspolitiska läget i Afghanistan. Vi menar därför att regeringen måste vara lyhörd inför försvarsmaktens vädjan och sända fler soldater till Afghanistan.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s