Svenska soldater stannar i Afghanistan

Utrikesminister Carl Bildt meddelade idag att regeringen tänker föreslå att den afghanistanstyrkans uppdrag förlängs till den 31 december 2010. Det är bra att regeringen fortsätter att ta ansvar för den svåra situationen och den framtida utvecklingen i Afghanistan.

I somras beslutade regeringen att successivt öka det långsiktiga biståndet till landet från 300 miljoner till cirka 500 miljoner kronor inom ett par år. Det var ett bra beslut eftersom striden mot talibanerna endast kan vinnas genom att militära och civila insatser kombineras.     

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) kräver dock att antalet svenska soldater i Afghanistan ska öka. Försvarsmakten har vädjat om att den svenska styrkan behöver utökas från 500 man till 630 man och KDU anser att regeringen måste vara lyhörd inför försvarsmaktens behov.

Försvarsmakten tycks få vänta på ytterligare militära förstärkningar. Positivt är dock att regeringen vill ha möjlighet att tillfälligt kunna förstärka insatsen med både personal och materiel. I nästa vecka kommer Sverige dessutom att lägga fram förslag om en förstärkning av EU:s engagemang i Afghanistan och Pakistan.

Så här skriver Carl Bildt i Dagens Nyheter:  

” Sverige tar internationellt ansvar. Våra samlade diplomatiska och militära insatser och vårt bistånd är olika delar av en sammanhållen politik för att bidra till fred, demokrati och utveckling i Afghanistan och i den vidare regionen. Att fortsatt delta i Isaf är en viktig del av denna ansats och härigenom bidrar Sverige till ökad säkerhet och utveckling för det afghanska folket.” 

Läs Carl Bildts debattartikel i sin helhet: Svenskt EU-initiativ stöttar lokal afghansk förvaltning

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

2 tankar på “Svenska soldater stannar i Afghanistan

 1. En ren intressefråga:
  ”Försvarsmakten har vädjat om att den svenska styrkan behöver utökas från 500 man till 630 man och KDU anser att regeringen måste vara lyhörd inför försvarsmaktens behov.”

  Det är ju aldrig bra att blint godkänna alla krav av principskäl. Dessa 130 extra man på mark i Afghanistan, vad är det dessa 130 personer tillför mer konkret ? Är det stridande personal ? Administrativ, ledarskap, eller vad ? Är det spetskompetens eller är det ”enkel” truppförstärkning så att Svenska stridsgrupperingar kan vara mer utspridda.?

 2. Det stämmer att man inte ska fatta beslut i blindo. Det är inte heller något som vi i KDU ägnar oss åt.

  Vår utgångspunkt är att försvarsmakten ska tilldelas de resurser som krävs för att den på ett fullgott sätt ska kunna utföra de uppdrag som den är ålagd att utföra.

  När det kommer till frågan att bedöma vilka resurser och vilken materíel som krävs på plats i Afghanistan så känner vi ett stort förtroende inför försvarsmaktens förmåga att göra denna bedömning. Det hindrar dock inte KDU från att själva göra bedömningen att det föreligger behov av ytterligare förtsärkningar till Afghanistan.

  Fler soldater krävs dels för att skapa ökad säkerhet för soldaterna på plats. Det skulle dessutom göra det möjligt att ha fler soldater utplacerade på provinskontor och att stödja de olika utbildningsinsatser för afghaner som pågår i dag.

  Försvaret är också i behov av en utökad underrättelseverksamhet för att kunna täcka det stora område som Mazar-e-Sharif utgör.

  Det är några skäl till varför Sverige borde sända fler soldater till Afghanistan och varför regeringen bör vara lyhörd inför försvarsmaktens vädjan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s