Kristdemokraterna förbjuder förbuden

På dagens DN-debatt ger partiledningen några konkreta exempel på hur Kristdemokraterna vill rulla tillbaka politikens makt över människors vardag och därmed avskaffa onödiga detaljregleringar. Göran Hägglund har tidigare talat om att det är dags för partiet att rannsaka sig självt. Vi har precis som andra svenska politiker haft en dålig vana att alltför ofta tro oss kunna lösa människors problem genom tillräckligt många politiska lösningar och regleringar.

Göran Hägglunds uppmaning har varit att det är dags att förbjuda förbuden! Det har äntligen blivit dags för oss kristdemokrater att en gång för alla visa att Kristdemokraterna är ett frihetligt trygghetsparti – inte något förbudsparti! 

Göran Hägglund och partipresidiet skriver bland annat följande:

”Även vi kristdemokrater har haft en tendens att se livets knepigheter – stora som små – som politiska problem, där politikens redskap kan och ska användas för att lägga till rätta och styra upp.”

”Det finns alltså skäl för oss kristdemokrater att pröva vårt eget agerande. Vi har ett utmärkt verktyg i subsidiaritetsprincipen som i korthet innebär att beslut ska fattas så nära människor det är praktiskt möjligt.”

”Vi fortsätter att peka på åsiktselitens förkärlek för offentliga tillrättalägganden. Vi fortsätter att peka på att politikens uppgift måste ta sin utgångspunkt i att skapa det gemensamma bästa, inte att detaljreglera människors vardag.”

”Vi kristdemokrater är ett trygghetsparti, inget förbudsparti. Och för oss är frihet och trygghet två sidor av samma mynt. Friheten är en relation och den trygga familjen är dess linda. Att befria familjen är därför en huvuduppgift för oss i svensk politik. Vi kommer därför aldrig att acceptera en tvångsdelad föräldraförsäkring.”

På Dagens DN-debatt ger partipresidiet flera konkreta exempel på vilka förbud och regleringar som ska förbjudas:

– Nej till positiv särbehandling och tvångsdelad föräldraledighet. 

– Stärkt äganderätt och färre regler kring strandskyddet.

– Nej till filmcensur.

– Låt restauranger servera alkohol utan att de måste servera varm mat.

– Låt krögare ombuteljera brännvin efter eget recept.

– Catering i slutna sällskap ska få stadigvarande serveringstillstånd.

– Ett förtydligande om Ja till snus i Sverige och Europa. 

Läs hela debattartikeln: Vi vill förändra reglerna kring alkoholsförsäljningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s