Sveriges närvaro i Östersjön måste utökas

Ryssland har spänt musklerna i svenskt närområde. I september genomförde man sina största militärmanövrar intill Sverige på 10 år. Samtidigt talades helt öppet i ryska medier om att den stora militärövningen i Östersjön syftar till att Ryssland ska kunna ha förmågan att försvara den planerade rysk-tyska  gasledningen. Problemet är dock bara det att gasledningen planeras att dras genom svenskt vatten.

Det är uppenbart att det säkerhetspolitiska vakuum i Östersjön som Sverige bidragit till nu riskerar att skapa problem. Om Ryssland har som ambition att fylla detta vakuum och Sverige därefter beslutar att öka sin militära närvaro i Östersjön finns en risk för att det säkerhetspolitiska läget försämras. Därför måste Sverige snarast tala om för Ryssland att vi är beredda att ta ansvar för säkerheten i vårt eget närområde och på vårt eget territorium. Som en följd av det behöver vår närvaro i Östersjön utökas och stående förband på Gotland måste övervägas.     

Det föreligger inte något direkt hot mot Sverige idag även om Ryssland har en förmåga redo om den politiska viljan och det säkerhetspolitiska läget skulle förändras. Säkerhetspolitiska experter varnar dock för en ökad risk för säkerhetspolitiska incidenter och Sverige måste därför visa upp ökad militär närvaro i Östersjön så snart som möjligt.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
 

Svenska Dagbladet: Rysk storövning sprider oro 

1 tanke på “Sveriges närvaro i Östersjön måste utökas

  1. Pingback: Ryssland tar kontroll över u-båtstrafiken « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s