Göran Hägglund (kd): ”Sveriges radikala elit har blivit den nya överheten”

I dag skriver kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund mycket bra på DN-debatt: 

Sveriges radikala elit har blivit den nya överheten”.

Vår partiledare tar vanliga människor i försvar mot vänsterns försök att detaljstyra enskilda människor och familjers privatliv. ”Verklighetens folk” har fått en beskyddare. Det visades under (kd):s riksting och under Göran Hägglunds tal i Almedalen tidigare i sommar.

Som ledamot i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) känner man sig extra nöjd en dag som denna!

Debattartikeln förtjänar att läsas i sin helhet, men här kommer några citat:

”Inom kulturvänstern har vanliga Svenssons och deras Svenssonliv länge setts som det självklara objektet för hån och misstänksamhet.”

”Det handlar inte bara om mediala Reclaim the street–upplopp och ”konstnärer” som lever på att provocera och sprida olust i det offentliga rummet. Det handlar också om en allmän politisk trend.”

”Sveriges radikala elit har kommit att bli den nya överheten. De som under flagg av att företräda minsta lilla påfunna rättviseanspråk har satt upp ett formidabelt minfält av ideologiska teorier, där konstruktioner, kategorier och förtryckarstrukturer ligger om vartannat. Den ena idén mer akademiskt tillskruvad än den andra och allt med udden ytterst riktad mot vanligt folks sätt att vara.”

”Jag tycker mig se en växande klyfta mellan folk och etablissemang. Om jag har rätt så är det i grunden ett demokratiproblem. För om allmänheten upplever att den offentliga debatten envist kretsar kring perifera frågor, då vänder man den ju ryggen.”

”Frågan är varför vanligt folk ska behöva bry sig om sådant mästrande. Det ska de förstås inte.”

”Ytterst handlar detta om att folk har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten av den enda anledningen att de är vanliga.”

”Vi i alliansen talar mycket och gärna om frihet från höga skatter och regleringar, och det ska vi göra. Men riktig frihet innefattar också rätten att slippa få sitt privata liv påpassat och tillrättalagt av finskrittande ideologer. Om detta talar vi alltför sällan.

Det börjar bli hög tid att återupprätta det sunda förnuftet i svensk politisk debatt. Och inte minst respektera vanligt folks rätt att vara precis som de är.”

Se även Göran Hägglund i Aftonbladet: Du bestämmer, inte politikerna

6 tankar på “Göran Hägglund (kd): ”Sveriges radikala elit har blivit den nya överheten”

 1. Jag kan inte förstå varför Göran återigen försöker förklara vad som diskuteras vid köksborden. De köksbord han talar om är de vilka han själv önskar där vore. På så vis blir det ett cirkleargument. Dessutom vill jag att mina barn är med och diskuterar samhället och framför allt den del vilken de är aktiva i, exempelvis skolan.

 2. Göran Hägglund ger exempel på vad som diskuteras vid svenska köksbord och försöker därmed illustrera vad som är relevant och viktigt för många människor i deras vardag.

  Vår partiledares poäng är att politiker inte ska förakta vanliga människor för deras sätt att leva eller försöka detaljstyra deras privatliv.

  Föräldrar vet bättre än politiker hur tiden med barnen bör fördelas och vilken barnomsorgsform som passar bäst. På samma sätt är företagare och aktiägare förmögna att fatta kloka beslut om hur deras företag ska styras.

  Vanligt folk klarar sig med andra ord utan socialdemokratiskt kvoteringstvång och annan form av politisk detaljreglering.

 3. Hej
  Av rent intresse så undrar jag hur ni kristdemokrater ser på det faktum att Göran (eller kanske hela KD) nu på ett så otroligt öppet sätt riktar in sig på potentiella SD-väljare? Allt som är främmande, radikalt eller inte passar in i normen ska målas ut som farligt och inte accepteras. Är det verkligen politiken ni vill föra eller är det bara taktiken för att klara er kvar i riksdagen?

 4. Hur kan man tro på denna smörja? Kan inte er partiledare börja ägna sig åt politik istället?

  Alldeles bortsett från det rätt unkna perspektivet att svepande förneka nyttan av en levande kultur- och samhällsdebatt, så kan man ju undra varför han inte satsar på riktiga politiska motståndare? Om han nu vill gå i svaromål mot kultureliten kanske han skall göra det på kultursidorna istället och då med kanske något högre grad av sofistikation.

  Som någon annnan kommentar jag läste påpekade: det är ju rätt intressant att en sådan här artikel kommer några dagar efter diskussionen om Pol Pot och Kambodja.

  Eftersom jag är bosatt i Kambodja så kan jag med viss emfas peka på det ohyggliga pris som det här samhället betalat för att det fick sin kulturelit utraderad. Jag har aldrig i mitt liv tidigare läst kulturelitens alster i både svenska och utländska nättidningar med sådan iver som jag gör här. Det värde, trots få läsare, som exvis kultursidorna fyller i tidnnigar världen över går inte att överskatta.

  När jag i den här miljön läser Göran Hägglund gör jag direkt kopplingar med den totalitarianism som förstört det här landet och många andra länder.

  Det är dags att sparka ut era politiska strateger! De leker med elden.

 5. Olle,

  Kristdemokraterna riktar inte in sig på annat än att visa för vanligt folk att (kd) är alternativet för de som tröttnat på politiker som detaljreglerar familjelivet, försvårar företagande och som tror att solidaritet handlar om att betala världens högsta skatter.

  Vi försöker attrahera människor som inte vill känna sig beroende av staten utan som vill kunna försörja sig själva och sin familj och därmed stå på egna ben. Vi vill vara en röst för alla de som önskar sig ett jobb att gå till, som tycker att äldre förtjänar en värdig omsorg, som förväntar sig att polisen kommer när någon ringer och som vill ha rätt att stanna hemma med barnen utan att bli anklagade för att leva ojämställt.

  Vi anser att vanliga människor ska få leva sina liv ifred utan att bli skrivna på näsan av vänsteretablissemanget och kultureliten bara för att de inte finner sig i att socialister vill lagstifta om hur de ska leva sina familjeliv eller för att de inte ställer upp på att vandalisering av tunnelbanor eller iscensatta självmordsförsök är att betrakta som konst.

  Kristdemokraterna står för en klassiskt borgerlig, socialt ansvarstagande politik i en tid då de andra borgerliga partierna blivit socialliberaler.

  Vi lever i en tid då det radikala i vissa avseenden blivit norm och det traditionella snarare betraktas som annorlunda. Vi försöker inte på något sätt radera ut det som är främmande, radikalt eller som inte passar in i normen. Vi söker bara acceptans även för det motsatta, det vill säga det egna, det traditionella och det som följer normen.

  Vår politik är inte ny men vi är tydligare än vad vi varit tidigare och vi tar för oss i debatten. Det ser jag enbart som positivt och jag är övertygad om att vi kommer att göra ett bra val 2010.

  mvh

  Christian

 6. Jens,

  Göran Hägglund ägnar sig i allra högsta grad åt politik. Mona Sahlin (s) har uttalat att även det privata är politiskt och hon vill detaljstyra människors privat- och familjeliv.

  I det läget är det på sin plats att vi som inte alls håller med om att det privata är politiskt utan just privat, ryter ifrån och tar människors rätt till självbestämmande i försvar.

  Om du läser Göran Hägglunds debattartikel så ser du att det är Mona Sahlin (s), Yvonne Ruwaida (mp) och Claes Borgström (s) som angrips.

  De flesta skulle nog betrakta dessa som ”riktiga politiska motståndare”. Du behöver förstås inte hålla med.

  Vi kristdemokrater förnekar inte på något sätt nyttan av en levande samhälls- och kulturdebatt. Tvärtom. Vi för den här debatten gentemot kultureliten och vänsteretablissemanget eftersom vi ser behovet av att föra en sådan debatt.

  Din jämförelse med Pol Pot och Kambodja är förståss obefogad och märklig. Vem har talat om att radera ut kultureliten?

  Skärpning!

  mvh

  Christian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s