Stockholms koloniträdgårdar – kulturellt arv

Idag har Stockholm Stads miljö- och hälsoskyddsnämnd haft sammanträde. I ett ärende lyftes Stockholms koloniträdgårdar. Som kd:s representant fick jag Ulla Hamilton (m) och Karin Karlsbro (fp) att ställa sig bakom följande särskilda uttalande: 

Koloniträdgårdar har funnits i Stockholm sedan 1904 och de utgör idag ett kulturellt arv av stort värde. Genom koloniträdgårdarna ges storstadsmänniskor frihet att odla grönsaker, frukt och växter i egen trädgård. Det kan vara nog så betydelsefullt för den enskilde, men koloniträdgårdarna har också en förmåga att odla annat av värde, nämligen mänsklig lycka och nära gemenskap.   

Kolonirörelsen är en del av det civila samhället. Grannars samvaro i samband med det småskaliga odlandet bidrar på ett naturligt sätt till glädje och starkare gemenskap. Relationer byggs upp och verksamheten erbjuder möjlighet till snabbare integration.

Kolonilotterna i Stockholms stad fyller en viktig funktion för odlarna, de har ett rekreativt värde, är en social tillgång och bidrar till ett starkare civilsamhälle. Koloniverksamhet är bra för stadsmiljön i Stockholm och det främjar samhälls- gemenskapen. Det är därför av vikt att Stockholm Stad strävar efter att bevara stadens koloniträdgårdar.

Christian Carlsson (kd)
ers. Stockholm Stads miljö- och hälsoskyddsnämnd

2 tankar på “Stockholms koloniträdgårdar – kulturellt arv

  1. Bra sagt. Vi blir bara mer individuella för varje dag som går, och det viktigaste i samhället, gemenskapen, minskar och minskar. Det är tragiskt vissa inte ens hälsar på varandra i grannskapet.

  2. Det är bara att instämma.

    Om du vill läsa mer om den samhällssyn som ovanstående ger uttryck för så rekomenderas boken ”Förmögen till värdighet” av Johan Hakelius.

    Boken handlar om filosofen och ekonomen Wilhelm Röpke och hans idéer om frihet, ekonomi, decentralisering, självständiga medborgare och civila samhället.

    Kristdemokratiskt och konservativt tänkande utgör utan tvekan ett alternativ till såväl socialistisk kollektivism som rotlös individualism.

    Du kan beställa boken här: http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175664224

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s