Inte ens minimistraff för grov våldtäkt?

En internationellt efterlyst serievåldtäktsman som utretts för en rad brott i Sverige och Belgien har nu dömts för grov våldtäkt och försök till våldtäkt efter att ha överfallit två kvinnor i Spånga.

Gärningsmannen dömdes till två år och nio månaders fängelse och kommer att utvisas till Belgien där han ställs inför rätta misstänkt för ytterligare våldtäktsbrott . Problemet är bara att minimistraffet för grov våldtäkt är fyra år. Inte nog med att svenska domstolar nästan aldrig väljer att tillämpa den övre delen av straffskalan. I det här fallet når straffmätningen inte ens upp till straffminimum. 

Varför? Serievåldtäktsmannen var för ung, arton år gammal. Det är inget unikt i svensk eller europeisk rättspraxis att hänsyn tas till gärningsmannens ålder. Däremot känns det förstås helt orimligt att vuxna och myndiga serievåldtäktsman som ägnar sig åt ovanligt brutala överfall kan undgå att ens dömas till minimistraffet med hänvisning till sin ålder. 

Kvinnan som var på väg hem till sin lägenhet i Spånga överfölls av gärningsmannen i sitt eget trapphus och tvingades in i bostaden. Hon fick motta ett trettiotal knytnävsslag i ansiktet innan hon våldtogs i badrummet i sitt eget hem. Det var utan tvekan fråga om en ovanligt brutal gärning men det räckte alltså inte för att minimistraffet för det aktuella brottet skulle dömas ut.

Det krävs förändringar av svensk straffmätning. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet vill se att straffen på ett bättre sätt skall stå i proportion till den gärning som brottsoffret utsatts för. Vi vill se hårdare straff för vålds- och sexualbrott . Idag går rättsväsendet och det allmänna rättsmedvetandet i kraftig otakt vilket skadar medborgarnas förtroende för rättsstaten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s