Dubbelt så många stridsfordon 90

Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) har tidigare påpekat att den förändrade hotbilden i Afghanistan ställer nya krav på vilken materiel de svenska trupperna bör förses med. Vi har bland annat efterlyst fler splitterskyddade fordon och bättre materiel.

I dagens SVD står att  läsa att nya fordon till Afghanistan kan vara påväg. Regeringen inväntar ett förslag från försvarsmakten och försvarsministern har tidigare öppnat för att sända ner ytterligare fordon. 

Det svenska antalet stridsfordon 90 kan exempelvis komma att dubblas. Försvarets insatschef generallöjtnant Anders Lindström ska nämligen ha föreslagit att sända ytterligare en pluton om fyra stridsfordon 90 till Afghanistan och arméinspektör Berndt Grundevik är positiv. Frågan bereds nu inom försvarsmakten.

Grundevik delar också KDU:s inställning att Sverige borde sända fler splitterskyddade fordon. I dag finns 22 splitterskyddade fordon av modell Galten och ytterligare 18 anländer i höst. Det totala antalet på plats i Afghanistan uppgår då till 40 st. Grundevik talar om att sända ner ytterligare 40 spliterskyddade fordon under 2010.

Förhoppningen är att de svenska styrkorna i Afghanistan helt ska kunna sluta använda sina civila stadsjeepepar, Toyota landcruisers, till förmån för de betydligt säkrare splitterskyddade fordonen Galten.

Vi får hoppas att försvarsmakten hörsammar insatschefens förslag om nya stridsfordon och att Grundeviks förhoppningar om fler splitterskyddade fordon snart blir verklighet. 

Läs dagens SVD: Afghanstanstyrkans fordon måste bytas ut

1 tanke på “Dubbelt så många stridsfordon 90

  1. Pingback: Sälenkonferensen (dag 2) « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s