Soldater i Afghanistan behöver mer materiel

File:Swedish pvt and CV90-40C in California.jpg

Situationen i Afghanistan håller på att förvärras. Antalet attacker inom det svenska ansvarsområdet kring Mazar-i-Sharif har dubblats jämfört med ifjol och svenska soldater har under den senaste tiden varit inblandade i flera strider med afghanska talibaner.

I takt med att transporterna av förnödenheter till de militära styrkorna i Afghanistan letts om har hotbilden mot de svenska trupperna ökat. Eftersom det afghanska folket går till val den 20 augusti riskerar våldsamheterna dessutom att trappas upp ytterligare. Behovet av att finnas på plats i Afghanistan minskar dessvärre inte bara för att hotbilden förhöjs. Sveriges insats blir tvärtom än viktigare framöver, särskilt om det säkerhetspolitiska läget fortsätter att förvärras.

KDU stödjer den svenska insatsen i Afghanistan. Genom vår närvaro bidrar vi till att sprida fred, frihet, demokrati och säkerhet till det afghanska folket. Vi hindrar talibanerna från att återta makten i Afghanistan och därmed ser vi också till att landet inte återfaller i att fungera som en frizon för islamistisk terrorism. 

Talibanerna som tidigare styrde landet understödde inte bara terrorism. Det var också en förtryckande regim som hindrade flickor att gå i skola, tvingade kvinnor att bära burqa och som till och med förbjöd kvinnor att lämna hemmet. Lärare som erbjöd kvinnor undervisning riskerade dödsstraff och människor avrättades på stora fotbollsarenor.

Vi har ett ansvar för våra medmänniskor i Afghanistan och Sveriges insats gör skillnad. Den nya hotbilden ställer dock nya krav på vilka resurser och vilken materiel som bör tilldelas de svenska trupperna på plats.

Överste Olof Granander i Afghanistan har uttryckt en önskan om fler splitterskyddade fordon av modell Galten, utöver de som redan är på väg. Ytterligare splitterskyddade fordon borde egentligen redan ha varit på plats. Det gäller att Sverige agerar, innan det är för sent.

Våra vänner i Storbritannien har under den här sommaren och på grund av situationen i Afghanistan upplevt sina blodigaste dagar sedan Falklandskriget. Som en följd av det har premiärminister Gordon Brown fått utstå en intensiv svekdebatt i brittisk media på grund av hans vägran att sända helikoptrar och annan materiel som befälen i Afghanistan efterfrågat.

Våra svenska soldater förtjänar den utrustning som på bästa sätt kan minimera riskerna som de dagligen utsätts för. Sverige bör därför snarast sända en helikopter till området kring Mazar-i-Sharif samt hörsamma överste Grananders vädjan om fler splitterskyddade fordon. Sverige bör även överväga att ytterligare utöka den svenska styrkan och regeringen måste vara beredd att skjuta till de resurser som krävs för att svenskarna ska kunna utföra sitt uppdrag på ett fullgott och säkert sätt.

Om materielförstärkningarna inte hinner fram i tid på grund av att försvarsmakten upplevt ett begränsat ekonomiskt handlingsutrymme riskerar Reinfeldt samma svekdebatt som Gordon Brown upplevt i Storbritannien.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Debattartikeln publicerades i tidningen Kristdemokraten fredagen den 14 augusti 2009. 

(För den som vill läsa om behovet av att sända helikoptrar till Afghanistan så rekomenderas Expressens: Beroende av tyskar)

3 tankar på “Soldater i Afghanistan behöver mer materiel

  1. Pingback: Sälenkonferensen (dag 2) « Christian Carlsson (kd)

  2. Min vän berättade en historia som en av hans vänner som är stationerad if Afghanistan berättade. Dom skulle dra ut på sin normala patrull rutt men tog en annan istället då Amerikansk trupp tog den vanliga rutten för dagen istället. Illa nog gick just den dagen väldigt illa för den patrullen, som borde ha varit Svenskar, det kommer bara att vara en fråga om när det händer, inte ”om” det händer.

  3. Pingback: Sommar 2009: Summering | Aron Modig, ordf. KDU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s