NWT: Risk för samma svekdebatt som i England

I Afghanistan har attackerna mot Sveriges område dubblats jämfört med ifjol. Officerare på plats i Afghanistan efterfrågar materiella förstärkningar. Om förstärkningarna inte hinner fram i tid riskerar Reinfeldt samma svekdebatt som Gordon Brown upplevt i Storbritannien, skriver Christian Carlsson, försvarspolitisk talesman för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).

Svenska soldater var så sent som lördagen den 25 juli inblandade i strider norra Afghanistan. Det var andra gången på bara tre dagar som svenska och finska soldater gemensamt tvingades strida mot afghanska talibaner. Ingen svensk dödades men antalet attacker i Sveriges ansvarsområde har fördubblats jämfört med ifjol. Det är oroväckande.

I takt med att transporterna av förnödenheter till de militära styrkorna i Afghanistan letts om har hotbilden mot de svenska trupperna ökat. Eftersom det afghanska folket går till val den 20 augusti riskerar våldsamheterna dessutom att trappas upp ytterligare. Den nya hotbilden ställer nya krav på vilka resurser och vilken materiel som bör tilldelas de svenska trupperna på plats.

Överste Olof Granander i Afghanistan har uttryckt en önskan om fler splitterskyddade fordon av modell Galten utöver de tio som anländer till Afghanistan i september. Ytterligare splitterskyddade fordon borde egentligen redan ha varit på plats. Nu gäller det att Sverige agerar, innan det är för sent.

Våra vänner i Storbritannien har under den här sommaren och på grund av situationen i Afghanistan upplevt sina blodigaste dagar sedan falklandskriget. Som en följd av det har premiärminister Gordon Brown fått utstå en intensiv svekdebatt i brittisk media på grund av hans vägran att sända helikoptrar och annan materiel som befälen i Afghanistan efterfrågat. En motsvarande debatt i Sverige måste under alla omständigheter undvikas.

Fler splitterskyddade fordon eller en transporthelikopter kommer aldrig att utgöra en fullständig garant för att svenska soldater inte stupar under kommande insatser för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Afghanistan. Däremot förtjänar våra soldater den utrustning som på bästa tänkbara sätt kan minimera riskerna som de dagligen utsätts för.

Om materielförstärkningarna inte hinner fram i tid på grund av att försvarsmakten upplevt ett begränsat ekonomiskt handlingsutrymme riskerar Fredrik Reinfeldt samma svekdebatt som Gordon Brown upplevt i Storbritannien.

Vi här hemma måste göra allt för att undvika att fler svenskar förolyckas i Afghanistan. Vi vet att situationen allvarligt håller på att förvärras. Sverige bör därför överväga att utöka de svenska styrkorna i Afghanistan och regeringen måste skjuta till de ekonomiska resurser som eventuellt krävs för att svenskarna ska kunna utföra sitt uppdrag på ett fullgott och säkert sätt. Våra svenska soldater har inte tid att vänta. Sverige bör därför snarast sända en helikopter till området kring Mazar-i-Sharif samt hörsamma överste Grananders vädjan om fler splitterskyddade fordon.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman KDU
(Kristdemokratiska Ungdomsförbundet)

Debattartikeln publicerades idag den 29 juli i Nya Wermlands tidningen:  Risk för samma svekdebatt som i England

Debattartikeln publicerades även i tidningen Folket den 29 juli: Reinfeldt riskerar samma svekdebatt om Afghanistan

2 tankar på “NWT: Risk för samma svekdebatt som i England

  1. Pingback: Sommar 2009: Summering « aronmodig.se

  2. Pingback: KDU välkomnar fler soldater till Afghanistan « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s