Svenskarna stödjer insatsen i Afghanistan

KDU stödjer den svenska insatsen i Afghanistan. Genom vår närvaro bidrar Sverige till att sprida fred, frihet, demokrati och säkerhet till det afghanska folket. Vi hindrar talibanerna från att återta makten i Afghanistan och därmed ser vi också att landet inte återfaller till att fungera som en frizon för islamistisk terrorism. 

Skälen för FN att gå in i Afghanistan var många. Talibanerna som tidigare styrde landet understödde inte bara islamistisk terrorism. Den var också en förtryckande regim som hindrade flickor att gå i skola, tvingade kvinnor att bära burqa och som till och med förbjöd kvinnor att lämna hemmet. Lärare som erbjöd kvinnor undervisning riskerade dödsstraff och människor avrättades på stora fotbollsarenor.

Afghanistan står för 90% av världens opiumtillverkning och talibanerna fortsätter att förfölja kvinnor trots att de alltså inte längre sitter vid makten. Kvinnor som väljer att utbilda sig riskerar att få syra kastat i ansiktet och skolor som utbildar kvinnor har bränts.  

Vi har ett ansvar för våra medmänniskor i Afghanistan och Sveriges insats gör skillnad. Därför är det glädjande att se att den svenska styrkan i Afghanistan inte bara stöds av KDU utan också av det svenska folket. Varannan svensk, det vill säga 50 procent tycker att det är rätt att Sverige skickar soldater till Afghanistan. Endast 28 procent tycker att det är fel.  Undersökningen som siffrorna är hämtade ifrån är gjord av Novus på uppdrag av TV4.

Situationen i Afghanistan håller på att förvärras. Antalet attacker inom det svenska ansvarsområdet kring Mazar-i-Sharif har fördubblats jämfört med ifjol och svenska soldater har varit inblandade i flera strider med talibaner under den senaste tiden. Det kan innebära svenska förluster i framtiden. Behovet av att finnas på plats i Afghanistan minskar dessvärre inte bara för att hotbilden förhöjs.

Sveriges insatser i Afghanistan kommer att bli än viktigare framöver, särskilt om det säkerhetspolitiska läget fortsätter att försämras. Därför är det viktigt att veta att den svenska insatsen inte bara stöds av ledande politiker utan att det starka stödet också finns att hämta hos det svenska folket.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Läs även försvarsminister Sten Tolgfors debattartikel: Därför strider svenska soldater i Afghanistan

3 tankar på “Svenskarna stödjer insatsen i Afghanistan

 1. Svenskarna stödjer insatsen tills dess den första svenska soldaten dödas.

  Det är lätt att ha en positiv syn på ngt som pågår på andra sidan jordklotet. Men den dagen min son , eller din son kommer tillbaka i en kista då svänger opinionen.

  Den dagen dina eller mina vänner dödas i en terrorist attack på Svensk mark, då kommer ingen att förorda det du skriver här ovan

 2. Du har rätt i att opinionen riskerar att svänga om fler svenskar mister livet i Afghanistan. Vi har redan förlorat två svenska soldater.

  Min bedömning är trots det att Sverige gör en större insats för säkerheten om vi inom ramen för FN förhindrar att talibanerna återtar makten än om vi inte väljer att göra det.

  mvh Christian

 3. Pingback: KDU välkomnar fler soldater till Afghanistan « Christian Carlsson (kd)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s