Ja till värnplikt – nej till frivillighet

– Den statliga pliktutredningen har kommit med sitt slutbetänkande. Totalförsvarsplikten blir kvar men värnplikten avvecklas med en möjlighet för regeringen att återinföra den om det säkerhetspolitiska läget förändras.

KDU kräver att värnpliktssystemet i Sverige blir kvar. Istället för att avveckla värnplikten borde fler få chansen att göra den och då inte på bekostnad av kortade utbildningstider utan genom höjda försvarsanslag, säger Christian Carlsson försvarspolitisk talesman för KDU i ett uttalande.

– Förslaget att drastiskt minska antalet månader för militärtjänstgöring till att endast omfatta 3-5 månader är också olyckligt. Det riskerar att skapa en situation inom försvarsmakten där allt fler kan allt mindre och där endast de soldater som valt att förlänga sin militärtjänst med en kontraktsanställning eller officersutbildning blir de som hunnit få en fullgod utbildning.

– Pliktutredningens slutsats att det ska vara en plikt att ingå i totalförsvaret men inte att utbildas för att delta inom försvarsmakten är högst orimlig. För att garantera ett så starkt försvar som möjligt, med bäst lämpade soldat på rätt plats och med bästa tänkbara förutsättningar, så måste försvarsmaktens utbildningssystem även fortsatt bygga på plikt – inte frivillighet.

Christian Carlsson
Försvarspolitisk talesman för KDU
0768-93 71 55
christian.carlsson@kristdemokraterna.se

Simon Westberg
Förbundssekreterare för KDU
076-527 25 33
simon.westberg@kristdemokraterna.se

1 tanke på “Ja till värnplikt – nej till frivillighet

  1. Pingback: Överbefälhavaren talar i Sälen « Christian Carlsson (kd)

Kommentarer är stängda.