Europaparlamentsvalet 2009

Det är dags att summera Europaparlamentsvalet 2009. Om vi börjar här hemma i Sverige med mitt eget parti så kunde vi dessvärre konstatera att kristdemokraterna gick tillbaka med en procentenhet till 4,7%. Det var ett dåligt valresultat, partiets sämsta på mer än 10 år, men vi behåller trots det vårt mandat i Bryssel.

Det är hur som helst glädjande att Kristdemokraternas representant i Bryssel under de kommande fem åren kommer att vara Alf Svensson. Alf Svensson har den erfarenhet, de kontakter och den tyngd som krävs för att man som europaparlamentariker ska kunna göra verklig skillnad. Jag ser fram emot att få följa Alfs arbete i Bryssel för fred, frihet och människovärde och mot internationell brottslighet och terrorism.

EPP ED

 Det stora glädjeämnet när det gäller valresultatet från Sverige handlade dock om att de borgerliga partierna totalt sett lyckades vinna fler mandat än vad vänsterpartierna klarade av. Vänsterpartiet minskade exempelvis med hela 7,1 procentenheter! 

Anmärkningsvärt och oroande är förståss att enfrågepartiet piratpartiet erövrade en lika stor andel av rösterna som vänsterpartiet förlorade och intressant att junilistan faller ut ur från parlamentet med sina 3,6% av rösterna. I förra valet fick junilistan hela 14,5%.

Det är också anmärkningsvärt och intressant att socialdemokraterna gör ett så dåligt val, inte minst i Stockholm. I Stockholm utgör miljöpartiet den borgerliga alliansens huvudmotståndare inför valet 2010 om man får tro siffrorna från Europaparlamentsvalet. Miljöpartiet i Stockholm fick  16,9% och Socialdemokraternas 15,05%. Socialdemokraterna blir stadens fjärde största parti efter Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. 

Valresultatet i riket som helhet med förändringen från 2004 inom parantes:

Moderaterna 18,8 % (+0,6)
Centerpartiet 5,5 % (-0,8)
Folkpartiet 13,6 % (+3,8)
Kristdemokraterna 4,7 % (-1,0)
Socialdemokraterna 24,6 % (+-0)
Miljöpartiet 10,9 % (+5,0)
Vänsterpartiet 5,6 % (-7,1)
Piratpartiet 7,1 %

Europa

Kristdemokraterna i Sveriges resultat i valet 2009 blev något av en lättnad, de borgerliga partiernas sammanlagda seger över vänstern ett glädjeämne och en framgång. Det sammanlagda resultatet för Europa som helhet blev en fulkomlig succé!

Våra kristdemokratiska och konservativa vänner ute i Europa sopade banan med socialdemokratin som tydligt tappat mark. De europeiska vänstervindarna som kunde anas för några år sedan har vänt. Europa röstar numera höger och det är vi som har vind i seglen. Kristdemokrater och konservativa går framåt i nästan hela Europa och EPP ED förblir den största partigruppen i parlamentet.

Kristdemokraterna CDU i Tyskland med Angela Merkel i spetsen fick exempelvis 30,7% av rösterna att jämföra med socialdemoratiska SPD som endast fick 20,8% . I Storbritannien körde Conservatives och David Cameron fullkomligt över Gordon Brown och Labour. Conservatives fick 27,5% av rösterna medan Labour backade med 6,8 procentenheter till blotta 15,8 %.  Nicholas Sarkozys UMP i Frankrike vann en lika förkrossande seger med sina nära 28% mot socialisternas 16,8%. .

Resultaten ingjuter stort hopp för Europa. Ett stort grattis till Alf Svensson och våra vänner ute i Europa!