Putin, Stalin och Tingeling

Utvecklingen i Ryssland har minst sagt varit orande. Putin och Medvedev styr Ryssland i ett allt fastare grepp, pressfriheten har rullats tillbaka och kriget i Georgien tillsammans med Ryssland rustningspolitik har fått omvärlden att fundera på vad Ryssland egentligen strävar efter. 

Under Putins tid vid makten har man börjat ompröva historiebeskrivningen av Josef Stalin. Stalin beskrivs numer i ryska skolböcker i positiva ordalag för sina ”heroiska” insatser under andra världskriget och för hans positiva betydelse  för unionens modernisering.

För bara några månader sedan gjorde dessutom den ryska säkerhetstjänsten SFB ett skrämmande tillslag mot människorättsorganisationen Memorial  då man beslagtog 20 års arbete och dokumentation om övergeppen som skedde i Sovjet under Stalintiden. Man beräknar att 20 miljoner människor dödades i den sovjetiska förtryckarregimens namn under ”Den stora terrorn”  mellan 1920 och 1953. Vad är syftet med denna historierevision? Varför skall dokumenten beslagtas och övergeppen döljas? Endast den gamle KGB-agenten Putin sitter förmodligen inne med det fulla svaret.

Ryssland förvandlas till ett alltmer ofritt land och man drar sig inte för att visa upp dikataturfasoner.

Ett komiskt exempel:

Ryska ambassadens kraftfulla protester mot pausunderhållningen i den svenska melodifestivalen. Snacka om brist på självdistans bland de ryska makthavarna.

Rysk vrede mot SVT:s Tingeling