Stoppa stenkastarna

Svenska Dagbladet rapporterar idag om hur stenkastande ungdomar under gårdagen gjort upplopp och anlagt bränder i Stockholmsförorten Tensta. Mellan 40 och 50 ungdomar ska ha härjat, bränt bänkar och kastat brinnande föremål. När räddningstjänsten anlände till skadeplatserna möttes man av stenkast. Först efter någon timme lyckades polisen åter skapa ordning. Våldsamheterna var planerade. Polisen hittade exempelvis ett lager med stenar på en gångbro vilket man betraktar som förberedelse till grov misshandel.  

Vad det är som fått ungdomarna att kasta sten är oklart. Oavsett vad så är deras agerande förkastligt och helt oförsvarligt. Vare sig arbetslöshet, drogmissbruk, trasiga familjeförhållanden eller missnöje med den förda integrationspolitiken skulle någonsin kunna berättiga ett så klandervärt beteende. 

Det är dessvärre inte första gången förortsungdomar beter sig på liknande sätt. Brandkårs- och ambulanspersonal har även tidigare mötts av stenkastande ungdomar på olika platser i vårt land. För en tid sedan besköts tunelbanestationen i Rinkeby med fyrverkeriraketer.

Stoppa stenkastarna! Våldsverkarna måste mötas med rättsordningens fulla kraft. Förbrytarna skall gripas och dömas till ansvar. Att upprätthålla lag och ordning är en av statens absolut mest grundläggande uppgifter och behovet av fler poliser och mer resurser till åklagarväsendet är tydligt. Det är dags att visa beslutsamhet för att upprätthålla ordningen i Stockholms förorter.

 kopia-av-carlsson1

Christian Carlsson, Ordförande KDU Stockholm Stad