Stoppa nedläggningarna av försvaret

I november lämnade regeringen över sina ansvisningar till överbefälhavare Håkan Syrén för det svenska försvaret fram till år 2014. Regeringen kräver att kapaciteten inom försvaret ökar samtidigt som försvarsanslagen fryses. Försvarets köpkraft minskar.

På fredag svarar Håkan Syrén på anvisningarna. Enligt vad källor från Högkvarteret ska ha uppgivit till Svenska Dagbladet så väntas bistra besked. Svaret till regeringen blir att anvisningarna kräver nya nedläggningar av insatsförband och minskningar av vitala vapensystem.

Under kalla kriget kunde den svenska armén mobilisera 500 000 man. År 2000 kunde armén endast sätta in 60 000 soldater efter de nedskärningarnar som varit 1992, 19996 och år 2000.  Idag kan armén mobilisera 20 000 soldater, en siffra som nu tvingas ned till endast 12 500 man. Sverige har dessutom 120 stridsvagnar av modell Leopard 2. De tillhör världens mest moderna och bäst skyddade stridsvagnar. Endast 60 av dessa svenska leoparder väntas bli kvar. Sammantaget kan en tredjedel av armén kan komma att läggas ned.

Den nationella dimensionen saknas inom det svenska försvaret. Det är fel. Försvaret måste byggas ”inifrån och ut istället för utifrån och in” som kd:s försvarspolitiska talesman uttryckt.          

Efter Georgienkriget lovade de fyra partiledarna i regeringen att inga fler förband skulle läggas ned. För Sveriges och vår säkerhets skull hoppas jag att de står fast vid sitt ord. Det är upp till bevis nu. Regeringens trovärdighet i försvarsfrågan står på spel. Det är dags att visa handlingskraft. Visa väljarna att en borgerlig regering är beredd att prioritera trygghet och säkerhet även i tider av finansiell oro. Gör inte svenska folket besviket.

Såväl Göran Hägglund (kd) som Jan Björklund (fp) har tidigare varit ute och agerat försvarsmaktens beskyddare. Nu är det skarpt läge. Hägglund och Björklund borde som jag nämnt tidigare göra gemensam sak och se till att regeringen formar försvarsmaktens budget utifrån de upgifter som ålagts det svenska försvaret.

Om ÖB ger bistra besked om försvarets framtid på fredag så förväntar jag mig att Göran Hägglund och Jan Björklund kommer göra allt vad de kan för att de eventuella nedläggningarna av försvaret stoppas.

kopia-av-carlsson11

Christian Carlsson, ordförande KDU Stockholm Stad

1 tanke på “Stoppa nedläggningarna av försvaret

  1. Pingback: Rapport från Rikskonferensen i Sälen « Charlie Weimers

Kommentarer är stängda.