Bryssel och europaparlamentet

dsc02507

Den 4-6 november hade jag och KDU- Stockholm Stads vice orförande Madeleine Stjernström förmånen att få följa med Kristdemokraterna i Stockholm Stad på studieresa till Bryssel och Europaparlamentet.

Vi kom fram till hotellet Holiday Inn i Louize vid halv tio den första kvällen och de flesta av oss begav sig då ut på Bryssels gator för att äta och dricka gott. 

Efter att ha avnjutit alltifrån gratinerade musslor och oxfilé till rödvin och belgisk öl så vandrade vi tillbaka till Chausse Charleroi för att spendera natten på hotellet tillsammans med tevekanalen CNN och bevakningen av det amerikanska presidentvalet.

dsc02521

Onsdagen började med ett besök i Europaparlamentet där vi träffade både Anders Wijkman och Lars Wohlin, kristdemokraternas europaparlamentariker i Bryssel. Vi satt också med i Europaparlementets plenisal under en debatt i miljöutskottet.

Nästa studiebesök var förlagt till EPP:s (European Peoples Partys) huvudkontor i Bryssel. EPP är det kristdemokratiska och konservativa partiet på Europanivå där både vi svenska kristdemokrater och moderater ingår.

Vi fick en närmare presentation av partiet av EPP:s biträdande generalsekreterare Luc Vandeputte och vi diskuterade bland annat EPP:s förutsättningar att göra ett bra val den 7 november 2009.

dsc02523

Den sista dagen besökte vi Sveriges Kommuner och landstings brysselkontor och vi hann även med en dragning av Stockholm region och ett besök på Sveriges ständiga representation i Bryssel innan det var dags att åter bege sig hem till Stockholm och Sverige.  

Det var trevliga dagar tillsammans med de övriga deltagarna i den kristdemokratiska delegationen. Vi fick möjlighet att diskutera och sätta oss in i aktuella EU-frågor som Lissabonfördraget, finanskrisen,  EU:s fortsatta utvidgning, klimatmålen och Sveriges ordförandeskap i EU 2009.

Ett stort tack till Kristdemokraterna i Stockholm Stad för att jag och Madeleine Stjernström bjöds med på resan som representanter från KDU-Stockholm Stad. Vi från KDU:s sida är mycket tacksamma!      

dsc02558