Hägglunds olyckliga kärlek till mitten

Att Kristdemokratiska kvinnoförbundet stod till vänster om den övriga kristdemokratiska rörelsen, det visste vi redan sedan tidigare. Kvinnoförbundet står inte ens upp för partiets ideologiska huvudfråga om vårdnadsbidrag och valfrihet åt familjen. Efter att ha tagit del av de ord som Göran Hägglund öppnade upp årets riksting i Norrköping med så kan vi tyvärr ana en osund dragning åt den politiska mitten även hos vår partiledare.  

Göran Hägglund inledde rikstingstalet med att ställa sig den retoriska frågan ”vad passar bättre för ett mittenparti som kristdemokraterna än att samlas i mittens rike”. Detta med anspelning på att staden Norrköping brukar kallas för Peking och att Kina kallas mittens rike.

Slutsatsen att det parti som står upp för traditionella värderingar, vill bevara äktenskapet, sänka skatterna, ha starkare familjer och ett tydligt fokus på rätt och fel skulle vara ett ”mittenparti” är aningen märklig. Att ta ansvar för ekonomi eller naturens resurser är inte heller något som är särskilt utmärkande för partier som är mitten.

Kristdemokraterna är ett ”mitten-höger” alternativ i svensk politik. Varför försöker Hägglund framställa Kristdemokraterna som ”mitten”? Förhoppningsvis är rikstingstalets inledande ord bara ett misslyckat politiskt infall från någon förvirrad talskrivare. Det är i såna fall ett infall vi mer än gärna glömmer.        

Svenska Dagbladets P J Anders Linder lyfter på ett bra och träffande sätt upp Kristdemokraternas kanske största problem just nu. Linder skriver på sin blogg följande visdomsord:     

” Partiet har en olycklig kärlek till mitten, mainstream, det ofarliga, snälla och lättuggade.”

” Om kd satsade på det man är bra på skulle man kunna vara attraktivt för ganska många borgerliga väljare. Men kd har en olycklig kärlek till sina sämsta idéer.”

P. J Anders Linders inlägg i fulltext

Göran Hägglund och övriga partiledningen bör ta Svenska Dagbladets råd till sig om man vill att partiet ska lyfta i opinionsmätningarna och prestera bra i valet 2010!