Rätt agerat Reinfeldt

Vid mötet med Kinas president Hu Jintao idag lämnade statsminister Fredrik Reinfeldt en lista med tretton namn på politiska fångar och människorättskämpar som Sverige vill se frisläppta. Han valde att tala klartext med Hu Jintao om mänskliga rättigheter och situationen i Tibet. Statsministern ska ha all respekt och heder för sitt agerande. Som Dick Erixon skriver på sin blogg så är det minsann andra tongångar nu vid Reinfeldts besök än vad det var när Göran Persson besökte Kina som svensk statsminister och lovprisade den politiska ”stabilitet” i landet. 

Det var dessutom rätt agerat av Reinfeld att inte avslöja vilka avsikter han hade inför mötet. Reinfeldt har förståss rätt i att om informationen kommit ut att han tänkte överlämna listan så hade statsbesöket riskerats att ställas in.

Det är intressant att se hur Mona Sahlin (s) på svd.se inte alls tycks förstå detta resonemang. Hon säger sig vara förvånad över att statsministern inte valde att presentera sina avsikter i Sveriges riksdag innan avresan. Det jag är mest förvånad över hur Mona Sahlin så tydligt framstår som naiv och ninkompetent att driva utrikesfrågor nu när Fredrik Reinfeldt visar statsmannamässighet och prov på regeringsduglighet!