Sätt fart på bostadsmarknaden

 

Idag demonstrerar hyresgästföreningen på ett 20-tal platser i vårt land. Ska man sammanfatta deras budskap så är det att man är mot marknadshyror som man verkar tro att en statlig utredning tänker föreslå. Det är i det sammanhanget viktigt att komma ihåg att inget alliansparti vill ha marknadshyror och att det heller inte ingått i utredningens uppdrag att föreslå marknadshyror. 

Men för den unga generationen kan det ändå vara värt att fundera över vad den hårt reglerade hyresbostadsmarknaden som vi haft sedan andra världskriget fått för konsekvenser. Bostadsköerna är långa, det byggs ungefär hälften så många bostäder som i våra nordiska grannländer. Priserna på bostadsrätter har stigit snabbt.

Varför vill så många hyresboende ombilda sina bostäder till bostadsrätter? En del av svaret måste ligga i det faktum att hyrorna på vissa håll inte motsvarar hushållens verkliga värderingar – på båda hållen. En hyresvärd är styrd av de allmännyttiga kommunala bolagens hyror. De kommunala bolagen lever dessutom i en relativt trygg tillvaro med kommunen och alla dess skattebetalare i ryggen.

Det är på grund av de hårda regleringarna som bostadsmarknaden inte fungerar. Stockholmsregionen förefaller vara särskilt låst. Det byggs för litet och kötiden till en hyresrätt i Stockholm är orimligt lång. Förra månaden fick en person som köat sedan 1984 en tvåa på 65 kvm på Katarina Bangata på Södermalm till den överkomliga hyran på 3827 kr.

Samma månad fick en person som ”bara” köat sedan 2004 en lika stor lägenhet i Hässelby gård för en hyra på 4998 kr per månad. På Vimmerbyplan i Rinkeby fick någon flytta in i en något mindre tvåa på 63 kvm som kostar 6345 kronor per månad att hyra! Hässelby och Rinkeby är bra områden att bo i. Men ingen kan förneka att de allra flesta hellre bor på Södermalm som enligt många är en pittoresk stadsdel som ligger nära till många arbetsplatser och ett stort kulturutbud. Hässelby och Rinkeby kräver för många längre restider både till jobb och till nöje.

Är det då rimligt att hyrorna ska vara nära nog samma i Stockholms innerstad som i förorterna? Många har bott hela sina liv i innerstaden och har låga inkomster. De bör få ett särskilt skydd mot hyreshöjningar. Men det är orimligt att ett hyressättningssystem får effekter som gör att många låginkomsttagare – ofta med utländsk bakgrund – i yttre förorter betalar nästan lika mycket eller t.o.m. mer i hyra än vad man behöver göra på de mest exklusiva adresserna i hela Sverige!

Hyressättningssystemet får också den effekten att det byggs mindre nya hyresrätter. Med det hyressättningssystemet vi har kanske man inte borde bli så förvånad. Dessvärre är det vår vackra huvudstad som är det stora problemet och som nu blockerar utvecklingen i hela Sverige. Men det finns ljuspunkter. I Malmö har man kommit långt genom att via förhandlingar mellan hyresgästföreningen och fastighetsägarna som har lett till lägre hyror i mindre attraktiva områden och högre hyror där folk helst vill bo.

Vi behöver se över hyressätningssystemet i Sverige så att det bättre motsvarar hushålls önskemål. Man måste kunna bo billigt i förort och lägga sina pengar på annat om man vill det likaväl som man ska kunna lägga sina pengar på att bo centralt i innerstaden. Naturligtvis måste en förändring ske med stor omsorg om äldre och socialt utsatta i Stockholms innerstad.

1 tanke på “Sätt fart på bostadsmarknaden

  1. Pingback: Hyresgästföreningen fel ute i bostadsdebatten « Charlie Weimers

Kommentarer är stängda.