Socialdemokraterna strävar bakåt – modernt?

Det var intressant att slå upp Dagens Nyheter i fredagsmorse och läsa ett socialdemokratiskt debattinlägg under rubriken ”Vårdnadsbidraget slopas när s tar tillbaka makten”. Socialdemokraternas Mona Sahlin och Thomas Östros klargjorde i det inlägget inte bara att man tänker riva upp kanske vår tids största valfrihetsreform, nämligen den att föräldrar själva ska få välja barnomsorgsform åt sina barn. Svenska folket lovades också en politisk återställare när det gäller nivåerna i A-kassan om socialdemokraterna vinner valet 2010. 

Debattinlägget var inte intressant för att det presenterade några nyheter eller visade att Sahlin vill ta partiet i någon ny riktning. Tvärtom. Socialdemokraterna fortsätter envisas med att omyndigförklara Sveriges barnfamiljer när det gäller hur de ska lägga upp sin vardag och Sahlin tänker åter minska incitamenten för människor att gå från bidrag till arbete. Om duon Sahlin-Östros får som de vill så kommer det löna det sig mindre att arbeta och alltfler människor kommer återigen tjäna mer på att leva på bidrag än att faktiskt ta ett jobb. Det är samma unkna politik som partiet stod för under Persson och som gjorde att socialdemokraterna förlorade valet 2006.

Sahlin strävar bakåt och står för en förra mandatperiodens politik. Ändå kallar hon sin och socialdemokraternas politik för  framtidsinriktad och modern. Att ta ett förlorande och misslyckat koncept, förpacka om det och sedan kalla det modernt funkar kanske innan väljarna satt sig in i vad alternativen i svensk politik står för. Vid närmare granskning kommer dock den socialdemokratiska fasaden krackelera och de tomma orden om en förnyad politik eka allt tommare.  

Det är skönt att ett alternativ till Allians för Sverige börjar ta form. Socialdemokraternas styrka har legat i att inte presentera vad de står för. En sådan politik är svår att bemöta. Opinionen kan äntligen börja vändas!