Om Salem och extremism

För sju år sedan blev en 17 årig kille brutalt misshandlad och mördad i Salem. Han mördades av en man med utländsk bakgrund och sedan dess har högerextrema krafter årligen anordnat den sk Salem-marschen till den mördade pojkens minne. Samtidigt som Salemdemonstrationen ordnats så har också vänsterextremister och andra vänsterorganisationer funnits på plats för att hålla motdemonstrationer och manifestationer mot rasism.

Igår, lördagen den 8 december var det åter dags för demonstrationer i Salem. Inte helt oväntat spårade demonstrationerna ur. Dagens Svenska Dagbladet uppger att militanta vänsteraktivister under eftermiddagen gjort flera rusningar i bostadsområden och Salem centrum men också anlagt flera bränder. Bränder anlades bland annat vid Säbyskolan och Söderbyskolan och ett flertal containrar och papperskorgar i Salem skall ha satts i brand. När räddningstjänsten och brandkåren anlände möttes de av stenkastande vänsterextremister varav flera var maskerade. Upploppen resulterade i hela 80 omhändertaganden av polisen.

Den politiska extremismen är ett hot mot demokratin. Oavsett om det handlar om extremhöger, islamism eller vänsterextremism så har dessa politiska rörelser gemensamma drivkrafter i form av samhällshat, demokratimotstånd och en fanatisk tro på sin egen fullkomlighet. Den egna fullkomligheten gör att målet låter helga medlen. Den som står i vägen för det slutliga målet är man beredd att offra, man anser sig själv stå över lagen och man är beredd att bruka våld. Det är en fruktansvärd människo- och demokratisyn som de extremistiska krafterna delar. Det stämmer visserligen att de extremistiska våldsverkarna endast utgör en liten grupp i samhället men de utgör ändå ett hotfullt problem. Bara mellan åren 2004 och 2006 kunde vi exempelvis se hur nynazister vandaliserat offentliga lokaler i Mellansverige, hur en vallokal i Kista attackerades med en brandbomb av islamister och hur vänsterextrema placerat ut en bomb av samma typ på McDonalds i Nyköping. Det är viktigt att vi som är politiskt aktiva vågar stå upp för demokratin. Genom politiska åtgärder som att möjliggöra mer tid för familjen och genom att satsa på en skola där värdegrundsarbete i form av respekt för människovärdet och alla människors lika värde,  människans ofullkomlighet, och självkännedom får stå i fokus, hoppas jag som kristdemokrat kunna minska grogrunden för den politiska extremismen.

 För den som vill läsa mer om den politiska extremismens gemensamma särdrag så har det nyligen kommit ut en bok av Magnus Sandelin med titeln ”Extremister”. Jag ser fram emot att läsa den.