Alla ska med – bort från hus och hem?

I dagens Sverige lever vi med skatter som tvingar människor bort från hus och hem. En av dessa skatter är fastighetsskatten. Det är en skatt som varken tar hänsyn till ekonomisk bärkraft eller hur mycket pengar vi tjänar. Det är en omoralisk skatt som slår blint mot alla och som drabbar de lågavlönade medborgarna mest.

Om man bor i ett område där huspriserna stiger så får man betala mer i fastighetsskatt, trots att inte huset genererar några pengar att betala skatten med. Istället för skatt efter bärkraft så är det taxeringsvärdet på huset, dvs 75 % av marknadsvärdet, som utgör grunden för beskattning. När marknadsvärdet stiger ökar fastighetsskatten. Det här förståss något som många husägare drabbas hårt av.

Speciellt drabbade av fastighetsskattens orimliga effekter blir ofta äldre människor och pensionärer. Socialdemokraternas hårdföra skattepolitik tvingar många äldre att flytta, man mäktar helt enkelt inte med det höga skattetrycket längre. På ålderns höst tvingas man förtvivlat konstatera att plånboken inte räcker till för att man ska kunna bo kvar! Det här är skamligt och högst ovärdigt det svenska samhället!

”Alla ska med, så enkelt är det”, det är en slogan som socialdemokraterna kör med inför valet. Vart vi ska, det är det ingen som vet, men det verkar i alla fall som regeringen vill att ”alla ska med” – bort från hus och hem.

Vi kristdemokrater har fått nog! Vi tänker avskaffa den statliga fastighetsskatten helt och hållet om vi får förtroendet efter 2006 års val. Vårt förslag kan finansieras dels genom att man inför en mindre kommunal avgift på max 2800 kr per år och dels genom att vi föreslår en höjning av reavinstskatten från 20 – 30 %.

Hur snabbt Allians för Sverige avskaffar fastighetsskatten efter en borgerlig valseger 2006 beror på hur svenska folket väljer att fördela sina röster inom alliansen. En röst på kristdemokraterna inom ramen för Allians för Sverige – är en röst för slopad fastighetsskatt från och med dag ett!
I den här frågan utgör kristdemokraterna ett unikt alternativ i svensk politik. Rösta kristdemokratiskt i valet den 17 september!