Det iranska hotet växer

Den 4 januari i år avslöjade den brittiska tidningen The Guardian nya uppgifter gällande Irans kärnvapenambitioner. Man har kommit över dokument som visar hur Iran fört flera Europeiska länder bakom ljuset och hur den islamistiska diktaturen via mellanhänder och bluffbolag kommit över teknik som krävs för att man ska kunna färdigställa kärnvapen.
Bara fem dagar senare, den 9 januari, förklarade Iran att man återupptagit sin kärnbränsleforskning. Att Iran utvecklar kärnvapen under täckmantel av ett civilt kärnkraftsprogram råder det inte längre några tvivel om.

IAEA- chefen Mohamed ELBaradei har tidigare varnat för att iranierna när de sätter igång sin anrikningsprocess bara kommer vara månader från en atombomb. I samband med att kärnbränsleforskningen i Iran nyligen återupptogs kom ELBaradei med ett nytt uttalande. Budskapet var att IAEA håller på att förlora tålamodet med Irans ovilja att samarbeta om sitt kärnteknikprogram.

Det finns all anledning för det internationella samfundet att oroas. Alltsedan Mahmoud Ahmadinejad valdes vid det omdiskuterade iranska presidentvalet i somras, har hotet från den islamistiska republiken blivit alltmer påtagligt. Den religiöst fundamentalistiske Ahmadinejad har inte bara sett till att den Iranska regeringen numera domineras av personer från den ökända säkerhetstjänsten, Ahmadinejad har också under hösten gjort en rad mycket fientliga uttalanden, inte minst mot staten Israel.

Den iranske presidenten började med att öppet uttrycka att Israel måste utplånas från kartan. Märk att hotet den här gången kommer från ett Iran som håller på att utveckla kärnvapen. Ahmadinejads andra uttalande gällde nazisternas förintelse av judar under andra världskriget. President Ahmadinejad förnekade öppet att denna skulle ha ägt rum, han kallade det hela för en ”myt” som en del av den judiska konspirationen.

Uttalandena är skrämmande men kommer ändå inte i närheten av det faktum att Ahamdinejad inom ett par år, dvs med kärnvapen i hand, på bara några timmar kommer kunna uträtta vad som tog Adolf Hitler sex år, nämligen att förinta en hel judisk civilisation och förgöra dryga sex miljoner människors liv.

Det är tydligt att vi måste agera mot hotet från Iran. Ett första steg efter alla misslyckade försök med förhandling och överenskommelser borde vara att införa stränga handelssanktioner mot Iran. Eftersom landet i dagsläget också bryter mot FN:s allra mest grundläggande regler och bestämmelser bör man även överväga att till och med utesluta Iran ur FN.

Från iransk sida deklarerade landets högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei att man inte har för minsta avsikt att ge upp sitt kärnteknikprogram. Han nämnde att hot om FN-sanktioner mot Iran snarare skulle få motsatt effekt och han bespottade samtidigt västerländska visioner om demokrati och mänskliga rättigheter.

Om inte förhandlingar, eventuella sanktioner eller ens uteslutning ur internationella samfundet biter på regimen i Iran krävs att omvärlden ser sig om efter andra lösningar. Det iranska hotet växer. Att Israel ensamt eller med stöd från andra måste agera och också kommer att agera står klart. Ytterst handlar det om den demokratiska statens fortsatta existens. Väljer Ahmadinejad och Khamenei hellre bomber framför en fredlig förhandling så kommer de garanterat också att mötas av detta. Vi kan räkna med att det bara är en tidsfråga innan Israeliskt flygvapen inleder sina första bombraider mot iranska kärnkraftsanläggningar. Det är dags att visa Iran att vi menar allvar. Omvärlden måste agera!